Zlevanka

  • Jednostavno star_2
  • 50 min Vrijeme
  • 8 osoba Broj osoba

Piše: Nina Mrvica

Zlevanka je tradicionalno Međimursko jelo, a može se naći u cijeloj sjevernoj Hrvatskoj. Zlevanka se, ovisno o podneblju još naziva i Zlevka ili Bazlamača. Ovaj tradicionalni kolač je poznat po svom mekanom i ukusnom biskvitu koji se može poslužiti uz razne džemove ili samo posut šećerom u prahu.

Zlevanka se prije pečenja “prošara” s kiselim vrhnjem te se peče dok joj površina ne dobije lijepu zlatno rumenu boju. Zlevanku možete jesti toplu ili hladnu te poslužiti kao doručak ili uz kavu ili čaj.

Sastojci

  • 4 kom Jaja L veličine
  • 150 g Šećera
  • 400 g Kravica Kraljica svježi sir s vrhnjem
  • 150 g Maslac, otopljen
  • 125 g Kukuruzno brašno
  • 5 g Prašak za pecivo (1 žličica)
  • 1,5 g Sol (1/4 žličice)
  • 300 g Vrhnje za kuhanje (200 g + 100 g)

Priprema

Upalite pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremite posudu za pečenje okvirnih dimenzija 30×30 cm. Posudu namastite i pobrašnite kako se kolač ne bi lijepio.

U manjem loncu na srednje jakoj vatri rastopite maslac pa ga ostavite po strani da se prohladi. U zasebnoj posudi pomiješajte kukuruzno i glatko brašno, prašak za pecivo i sol.

U čistu posudu stavite jaja i šećer pa ih pjenjačom kratko izradite. Dodajte svježi sir s vrhnjem, otopljen i prohlađen maslac, brašno te 200 g kiselog vrhnja.

Pjenjačom kratko povežite sve sastojke. Smjesu stavite u pripremljen kalup.

Preostalih 100 g kiselog vrhnja žličicom stavite na površinu kolača radeći manje hrpice.

Zlevanku pecite 30 – 40 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha, a površina lijepo ne porumeni.

Gotovu zlevanku ostavite u kalupu da se prohladi pa je pospite šećerom u prahu. Izrežite na kvadrate ili po želji.

Poslužite toplu ili hladnu.

Svježe s kraljičinog stola

Katalog proizvoda

Pogledajte što se sve nudi u našem kraljevstvu
Pokucaj na dvorska vrata i preuzmi
listu kraljevskih proizvoda

Kraljevski fotoalbum

Ako želite uživati i u fotografijama kraljevskih proizvoda,
možete ih jednostavno preuzeti ovdje.