Prhka orahnjača

  • Umjereno zahtjevno star_3
  • 85 min Vrijeme
  • 8 osoba Broj osoba

Piše: Nina Mrvica

Orahnjača je kolač koji se radi generacijama te je jednako omiljen i danas kao i prije. Orahnjaču su radile naše bake i prabake, a danas je možemo naći u skoro pa svakoj trgovini. Ovaj tradicionalni kolač je postao jedan od najpoznatijih kolača. Dizano tijesto i bogati nadjev od oraha idealna su opcija za slavlja, blagdane, uz popodnevni čaj ili jutarnju kavu.

Mi vam donosimo recept za prhku orahnjaču s nadjevom koji uz orahe i med ima čokoladnu notu. Ova orahnjača je prava rapsodija okusa i mirisa na stolu.

Sastojci

TIJESTO

  • 450 g Glatko brašno
  • 7 g Suhi kvasac
  • 100 ml Kravica Kraljica svježe mlijeko
  • 250 g Maslac, hladan
  • 1 kom Jaje, L veličine
  • 1 kom Žumanjak
  • 50 g Šećer

NADJEV

  • 400 g Mljeveni orasi
  • 3 žlice Med
  • 180 g Šećer
  • Malo limunove korice
  • 1 žličica Cimet
  • 1/4 žličice Muškatni oraščić
  • 200 ml Kravica Kraljica svježe mlijeko
  • 60 g Čokolada za kuhanje
  • 1 žlica Rum, po želji

DODATNO

  • Jaje za premazivanje, po želji
  • Šećer u prahu, za posipanje

Priprema

TIJESTO

Mlakom mlijeku dodajte kvasac, žlicu šećera i žlicu brašna. Pokrijte i ostavite 10-ak minuta da se kvasac aktivira.

U većoj posudi stavite brašno, dodajte mu maslac (hladan) iskidan na komadiće pa ga utrljajte u tijesto vrhovima prstiju dok ne dobijete mrvičastu strukturu.

Sada dodajte jaje, žumanjak, šećer i dignuti kvasac. Umijesite tijesto. Ako vam je ljepljivo dodajte još malo brašna. Tijesto će biti masnije.

Tijesto prebacite u nauljenu posudu, prekrijte i ostavite pola sata da odmori. Za to vrijeme napravite nadjev.

NADJEV

Sameljite orahe te ih stavite u posudu. Čokoladu rastopite na pari pa je dodajte mljevenim orasima. Dodajte med, preostali šećer te začine (limunova korica, cimet, muškatni oraščić i po želji rum). Mlijeko ugrijte da bude vrelo pa ga prelijte preko smjese s orasima. Špatulom ili drvenom žlicom sve povežite. Ostavite po strani da se malo prohladi.

Nakon što je tijesto odstajalo pola sata, podijelite ga na dva jednaka dijela.

Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva i pripremite lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.

Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto okvirnih dimenzija 25 x 35 cm. Na razvaljano tijesto postavite polovicu nadjeva. Premažite tijesto cijelom dužinom, rubove ostavite prazne.

Orahnjaču lagano zamotajte počevši od dna prema vrhu. Stisnite krajeve kako bi se spojili.

Sada orahnjaču oprezno prebacite na pripremljeni lim za pečenje.

Isto ponovite s preostalom polovicom tijesta i nadjeva. Napravite razmak između dvije orahnjače jer će narasti u pečenju.

Prije pečenja ih premažite razmućenim jajem ako želite sjajnu orahnjaču, možete ovaj korak i preskočiti.

Pecite ih 40-ak minuta, odnosno dok ne porumene.

Malo ih ohladite pa ih pospite šećerom u prahu.

Svježe s kraljičinog stola

Katalog proizvoda

Pogledajte što se sve nudi u našem kraljevstvu
Pokucaj na dvorska vrata i preuzmi
listu kraljevskih proizvoda

Kraljevski fotoalbum

Ako želite uživati i u fotografijama kraljevskih proizvoda,
možete ih jednostavno preuzeti ovdje.