Božićni kolač sa suhim voćem

  • Umjereno zahtjevno star_3 star_3
  • 180 min Vrijeme
  • 10 osoba Broj osoba

Božićni kolač sa suhim voćem je kolač koji se generacijama sprema za vrijeme Božića. Taj bogati okus suhog voća te prepoznatljivi izgled ostali su glavni sinonimi ovog kolača. Ovakvi kolači su poznati diljem svijeta i vjerujem da svaka obitelj ima neki svoj recept koji čuva od prabake ili bake.

Sastojci

  • 115 g suhe smokve
  • 220 g grožđice (tamne)
  • 150 g grožđice (svijetle)
  • 115 g suhe marelice
  • 80 g kandirana korica limuna ili naranče
  • 180 ml Kravica Kraljica Svježe mlijeko
  • 1 žlica rum
  • 260 g glatko brašno
  • 2 žlice cimet
  • 1/4 žličice muškatni oraščić
  • korica pola naranče i pola limuna
  • 250 g maslac, sobne temperature
  • 250 g šećer, tamni muscovado
  • 4 kom jaja

Priprema

Nekoliko sati prije pečenja kolača pripremite voće. U posudu stavite grožđice, usitnite smokve, marelice i kandirane korice agruma te ih dodajte grožđicama.

Mlijeko zagrijte, dodajte mu rum te sve prelijte preko voća (po potrebi dodajte još malo mlijeka) i ostavite da voće omekša. Najbolje je nekoliko sati ili preko noći.

Nakon što je omekšalo, ocijedite višak mlijeka, po potrebi.

Pećnicu ugrijte na 160 stupnjeva, pripremite kalup za kruh te ga obložite papirom za pečenje (smjesa je ljepljiva).

U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi pomiješajte brašno, cimet, muškatni oraščić te korice naranče i limuna.

Dodajte preostale sastojke osim voća (maslac, šećer i jaja) pa mikserom povežite smjesu.

Sada dodajte namočeno suho voće pa sve sjedinite.

Prebacite u pripremljen kalup i pecite 3 do 3,5 h ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.

Ohlađeni kolač zamotajte u prozirnu foliju.

Kolač vam može trajati mjesec dana.

Svježe s kraljičinog stola

Katalog proizvoda

Pogledajte što se sve nudi u našem kraljevstvu
Pokucaj na dvorska vrata i preuzmi
listu kraljevskih proizvoda

Kraljevski fotoalbum

Ako želite uživati i u fotografijama kraljevskih proizvoda,
možete ih jednostavno preuzeti ovdje.