Musaka

  • Umjereno zahtjevno star_3
  • 100 min Vrijeme
  • 6 osoba Broj osoba

Piše: Nina Mrvica

Musaka je jelo koje me podsjeća na djetinjstvo i nedjeljne ručkove. Najdraža mi je ona klasična, s krumpirom i mljevenim mesom, baš kako je sprema moja mama.

Musaka potječe s istoka te se osim s krumpirom radi i s patlidžanom i mesom. Recepti se razlikuju od podneblja do podneblja. Iako se smatra da je nastala u Grčkoj, musaka je poznata diljem svijeta.

Ovo zasitno jelo je idealno kada vam dolaze gosti ili se zaželite ručka koji je pravi comfort food. Za pripremu musake vam trebaju krumpiri te mljeveno meso koje se pripremi kao bolognese.

Da bi musaka bila sočna i još ukusnija potrebno ju je preliti s vrhnjem za kuhanje te jajem i po želji parmezanom. Ovako pripremljenu musaku poslužite uz neku salatu po želji ili samu.

Sastojci

  • 6-8 kom Srednje veliki krumpiri
  • 650-750 g Mljeveno meso (miješano)
  • 25 g Maslac
  • 2 kom Mrkva
  • 2 kom Glavica luka
  • 2 češnja Češnjak
  • 50 g Slanina (hamburger)
  • 100 ml Crno vino
  • 1 žl Mljevena crvena paprika
  • 250 ml Pasirana rajčica
  • 250-300 ml Povrtni temeljac ili voda
  • 1 kom Jaje, L veličine
  • 350 ml Kravica Kraljica vrhnje za kuhanje
  • 40 g Parmezan ili drugi naribani tvrdi sir

Priprema

Mrkvu ogulite te isjeckajte na što sitnije kockice. Luk, češnjak i slaninu također usitnite.

U lonac s debljim dnom stavite maslac te usitnjen luk i mrkvu. Nakon minutu dodajte češnjak i slaninu te posolite.

Pržite na laganoj vatri dok povrće ne omekša. Sada dodajte mljeveno meso te ga pržite dok ne posmeđi (da nema više sirovih dijelova) te dok ne ispari sva voda koju je meso pustilo.

Ulijte crno vino te pustite na vatri da ishlapi, zatim začinite (sol, papar, paprika, šećer), umiješajte koncentrat rajčice te sve podlijte pasiranom rajčicom i mesnim temeljcem.

Kuhajte na laganoj vatri oko 40 minuta.

Za to vrijeme u loncu s kipućom vodom stavite kuhati krumpire u kore. Kuhajte ih oko pola sata te ih potom izvadite iz vode i ostavite po strani da se prohlade.

Pripremite posudu za pečenje okvirnih dimenzija 25 x 30 cm. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.

Dno posude malo nauljite. Krumpire ogulite te narežite na fete debljine 2 mm.

Posložite fete krumpira u jednom rednu tako da prekriju dno. Posolite.

Sada postavite mljeveno meso preko krumpira.

Meso prekrijte s preostalim krumpirima te ih malo posolite.

U posudi pomiješajte jaje, Kravica kraljica vrhnje za kuhanje te parmezan. Smjesu prelijte preko musake.

Pecite 40-ak minuta, odnosno dok vam gornji sloj lijepo ne porumeni.

Poslužite toplo.

Svježe s kraljičinog stola

Katalog proizvoda

Pogledajte što se sve nudi u našem kraljevstvu
Pokucaj na dvorska vrata i preuzmi
listu kraljevskih proizvoda

Kraljevski fotoalbum

Ako želite uživati i u fotografijama kraljevskih proizvoda,
možete ih jednostavno preuzeti ovdje.