Priprema
Luk usitnite pa ga u loncu u kojem ćete kuhati juhu, na malo masnoće (maslinovo ulje, maslac) pirjajte dok ne postane staklast i ne omekša.
Za to vrijeme očistite cvjetaču, za juhu koristite samo bijele cvjetove, zelene listove spremite za temeljac ili po želji. Bijeli dio cvjetače usitnite na manje komade.
Krumpir ogulite te izrežite na kockice.
Kad je luk postao staklast dodajte mu usitnjeni češnjak i sol. Kratko pirjajte te nakon 15-ak sekundi dodajte komadiće cvjetače i krumpira.
Podlijte temeljcem ili vodom te kuhajte 20-ak minuta, odnosno dok krumpir i cvjetača ne postanu mekani kad ih probodete vilicom.
Maknite s vatre, štapnim mikserom izradite juhu, dodajte preostale začine te vrhnje za kuhanje.
Vratite na vatru dok ne prokuha pa maknite s vatre.
Poslužite toplu juhu s prepečenim kockicama kruha i usitnjenim vlascem ili peršinom.
CROUTONS (KRUTONI OD KRUHA)
Dok se juha kuha pripremite krutone od kruha. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Na lim za pečenje postavite papir za pečenje.
Šnite kruha izrežite na kockice jednake veličine. Kruh posložite na papir za pečenje pa pokapajte maslinovim uljem. Začinite sa začinima. Ako volite blaži okus tada ih samo pokapajte uljem.
Zapecite 5-7 minuta, odnosno dok ne porumene.
Izvadite, ostavite par minuta na limu da se prohlade pa poslužite s juhom.