Krem juha od cvjetače

  • Jednostavno star_2
  • 25 min Vrijeme
  • 4 osobe Broj osoba

Piše: Nina Mrvica

Tople i kremaste juhe su idealna opcija za brzi i zdraviji ručak. Ako niste ljubitelj cvjetače, ova juha će vas oduševiti.

Vrhnje za kuhanje joj daje posebnu kremoznost, a krutoni od kruha hrskavu komponentu. Ako volite začine tada juhu kao i kockice kruha začinite po želji. Možete dodati malo čilija ili kajenskog papra ili pak ostati pri osnovnim začinima i uživati u bogatim okusima juhe.

Sastojci

  • 1 kom Glavica luka
  • 1 kom Veći krumpir
  • 350 g Cvjetača
  • 2 češnja Češnjak
  • 800 ml Povrtni temeljac ili voda
  • Sol, papar
  • 200 ml Vrhnje za kuhanje
  • Peršin ili vlasac za dekoraciju

CROUTONS (KRUTONI OD KRUHA)

  • 3 kriške Kruh
  • Maslinovo ulje
  • Sol, papar, mješavina začina po želji (mediteranski mix)

Priprema

Luk usitnite pa ga u loncu u kojem ćete kuhati juhu, na malo masnoće (maslinovo ulje, maslac) pirjajte dok ne postane staklast i ne omekša.

Za to vrijeme očistite cvjetaču, za juhu koristite samo bijele cvjetove, zelene listove spremite za temeljac ili po želji. Bijeli dio cvjetače usitnite na manje komade.

Krumpir ogulite te izrežite na kockice.

Kad je luk postao staklast dodajte mu usitnjeni češnjak i sol. Kratko pirjajte te nakon 15-ak sekundi dodajte komadiće cvjetače i krumpira.

Podlijte temeljcem ili vodom te kuhajte 20-ak minuta, odnosno dok krumpir i cvjetača ne postanu mekani kad ih probodete vilicom.

Maknite s vatre, štapnim mikserom izradite juhu, dodajte preostale začine te vrhnje za kuhanje.

Vratite na vatru dok ne prokuha pa maknite s vatre.

Poslužite toplu juhu s prepečenim kockicama kruha i usitnjenim vlascem ili peršinom.

CROUTONS (KRUTONI OD KRUHA)

Dok se juha kuha pripremite krutone od kruha. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Na lim za pečenje postavite papir za pečenje.

Šnite kruha izrežite na kockice jednake veličine. Kruh posložite na papir za pečenje pa pokapajte maslinovim uljem. Začinite sa začinima. Ako volite blaži okus tada ih samo pokapajte uljem.

Zapecite 5-7 minuta, odnosno dok ne porumene.

Izvadite, ostavite par minuta na limu da se prohlade pa poslužite s juhom.

Svježe s kraljičinog stola

Katalog proizvoda

Pogledajte što se sve nudi u našem kraljevstvu
Pokucaj na dvorska vrata i preuzmi
listu kraljevskih proizvoda

Kraljevski fotoalbum

Ako želite uživati i u fotografijama kraljevskih proizvoda,
možete ih jednostavno preuzeti ovdje.