Priprema
TIJESTO
U posudi pomiješajte 115 g mlakog mlijeka, kvasac, 65 g brašna. Pokrijte i ostavite pola sata na toplom.
Jaja razmutite u manjoj posudici, stavite po strani.
Nakon pola sata kvas prebacite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu pa mu dodajte razmućena jaja, šećer, preostalo mlijeko, rum i koricu limuna. Mikserom povežite sastojke.
Sada dodajte preostalo brašno i sol pa nastavkom za tijesto krenite izrađivati tijesto za krafne. Kada se tijesto povezalo u kuglu dodajte komadić maslaca. Maslac vam treba biti sobne temperature. Maslac dodajte postepeno, komad po komad dok sve ne utrošite. Miksajte najmanje 10 minuta. Tijesto vam se treba odvajati od stijenki posude.
Sada tijesto prebacite u nauljenu posudu te je pokrijte prozirnom folijom. Ostavite na toplom mjestu da se udvostruči (1,5 – 2 h).
Tijesto pritisnite šakom kako bi ispuhali zrak te ga kratko premjestite. Sada ga razvaljajte na debljinu od jednog centimetra. Pomoću okruglog rezača ili ruba čaše promjera 8 cm izrežite tijesto. Ostatak tijesta nanovo razvaljajte pa i u njega utisnite okrugli kalup.
Tijesto pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 20-ak minuta, odnosno dok vam krafne lijepo ne narastu.
Ugrijte ulje u loncu srednje veličine do 160 stupnjeva pa smanjite vatru na laganu.
Stavljajte najviše 3 do 4 krafne istovremeno. Stavljajte na ulje onu stranu krafne koja je bila gornja kako bi donjoj strani tijesta koja je stajala na radnoj površini dali vremena da se digne. Kad stavite krafne u ulje poklopite ih poklopcem, nakon što je donja strana porumenila okrenite krafne ali više nemojte poklapati lonac.
Dovoljno je oko 2 minute prženja sa svake strane (na laganoj vatri), ili dok vam ne porumeni strana koju pržite.
Krafne izvadite na papirnati ručnik kako bi se ocijedio višak ulja.
U slastičarsku vrećicu stavite marmeladu od malina ili punjenje po želji pa napunite krafne.
Pospite ih šećerom u prahu.