Krafne

  • Zahtjevno star_4
  • 45 min + dizanje tijesta 120 min Vrijeme
  • 12 osoba Broj osoba

Piše: Nina Mrvica

Veljača ne može proći bez mirisa svježih krafni. Ove pržene loptice punjene marmeladom su tradicionalna poslastica na koju možemo naići u skoro pa svakoj prodavaonici. No, one domaće su ipak najukusnije. Donosimo vam recept za mekane i pjenaste krafne koje se tope u ustima.

Sastojci

  • 220 ml mlijeko
  • 50 g šećer
  • 7 g suhi kvasac
  • 3 kom Jaja, L veličine
  • 500 g Glatko brašno
  • 100 g maslac, sobne temperature
  • prstohvat soli
  • 1 žličica ruma
  • 18/2 žličice naribana korica limuna

DODATNO

  • 1 l ulje za prženje
  • marmelada od malina za punjenje
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema

TIJESTO

U posudi pomiješajte 115 g mlakog mlijeka, kvasac, 65 g brašna. Pokrijte i ostavite pola sata na toplom.

Jaja razmutite u manjoj posudici, stavite po strani.

Nakon pola sata kvas prebacite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu pa mu dodajte razmućena jaja, šećer, preostalo mlijeko, rum i koricu limuna. Mikserom povežite sastojke.

Sada dodajte preostalo brašno i sol pa nastavkom za tijesto krenite izrađivati tijesto za krafne. Kada se tijesto povezalo u kuglu dodajte komadić maslaca. Maslac vam treba biti sobne temperature. Maslac dodajte postepeno, komad po komad dok sve ne utrošite. Miksajte najmanje 10 minuta. Tijesto vam se treba odvajati od stijenki posude.

Sada tijesto prebacite u nauljenu posudu te je pokrijte prozirnom folijom. Ostavite na toplom mjestu da se udvostruči (1,5 – 2 h).

Tijesto pritisnite šakom kako bi ispuhali zrak te ga kratko premjestite. Sada ga razvaljajte na debljinu od jednog centimetra. Pomoću okruglog rezača ili ruba čaše promjera 8 cm izrežite tijesto. Ostatak tijesta nanovo razvaljajte pa i u njega utisnite okrugli kalup.

Tijesto pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 20-ak minuta, odnosno dok vam krafne lijepo ne narastu.
Ugrijte ulje u loncu srednje veličine do 160 stupnjeva pa smanjite vatru na laganu.

Stavljajte najviše 3 do 4 krafne istovremeno. Stavljajte na ulje onu stranu krafne koja je bila gornja kako bi donjoj strani tijesta koja je stajala na radnoj površini dali vremena da se digne. Kad stavite krafne u ulje poklopite ih poklopcem, nakon što je donja strana porumenila okrenite krafne ali više nemojte poklapati lonac.

Dovoljno je oko 2 minute prženja sa svake strane (na laganoj vatri), ili dok vam ne porumeni strana koju pržite.

Krafne izvadite na papirnati ručnik kako bi se ocijedio višak ulja.

U slastičarsku vrećicu stavite marmeladu od malina ili punjenje po želji pa napunite krafne.

Pospite ih šećerom u prahu.

Svježe s kraljičinog stola

Katalog proizvoda

Pogledajte što se sve nudi u našem kraljevstvu
Pokucaj na dvorska vrata i preuzmi
listu kraljevskih proizvoda

Kraljevski fotoalbum

Ako želite uživati i u fotografijama kraljevskih proizvoda,
možete ih jednostavno preuzeti ovdje.