Pasteis de nata

  • Umjereno zahtjevno star_3
  • 15 min Vrijeme
  • 6 osoba Broj osoba

Piše: Nina Mrvica

Pasteis de nata je poznato portugalsko pecivo od lisnatog tijesta te kreme od jaja. Ovo pecivo ima hrskavo vanjsko tijesto te divno kremastu i aromatičnu unutrašnjost.

Njegova priprema nije komplicirana te ne iziskuje previše vremena, a rezultat je i više nego očaravajuć. Ovo pecivo je s razlogom jedno od najomiljenijih na svijetu.

Sastojci

ZA 12 komada

  • 275 g Lisnato tijesto
  • 250 ml mlijeko
  • 150 g šećera
  • ml voda
  • 3 kom žumanjak
  • 40 g brašno
  • 1 kom mahuna vanilije ili vanilin šećer
  • cimet

Priprema

Pripremite kalup za muffine, namastite ga te stavite po strani. Pećnicu zagrijte na 230 stupnjeva.

Lisnato tijesto razvaljajte u oblik pravokutnika te ga zarolajte u valjak tako da rolate širu stranicu.

Izrežite 12 jednakih dijelova. Svaki dio utisnite u kalup radeći košaricu (tijestom prekrijte cijelu udubinu).

Kalup s tijestom spremite u hladnjak dok pripremate kremu.

Za kremu u posudu stavite brašno i malo hladnog mlijeka (oko 50 ml) te pjenjačom dobro promiješajte dok vam se brašno ne otopi u mlijeku.

Preostalo mlijeko stavite u lonac na srednje jaku vatru. Mahunu vanilije prepolovite, izdubite sjemenke te sjemenke s mahunom dodajte preostalom mlijeku. Mlijeko s mahunom zagrijte do vrenja. Izvadite mahunu.

Mlijeko u tankom mlazu dodajte rastopljenom brašnu uz stalno miješanje pjenjačom. Ostavite da se malo prohladi.

Za to vrijeme napravite sirup. Šećer i vodu stavite u lonac s debljim dnom, neka vam kuha nekoliko minuta, odnosno dok vam se sirup ne zgusne, a sav šećer ne otopi u vodi. Pazite da vam ne potamni.

Sirup ulijte u tankom mlazu u smjesu brašna i mlijeka.

Jaja pjenjačom kratko povežite, ako koristite vanilin šećer sada ga dodajte, dodajte cimet te pomiješajte sve.

Jaja postepeno dodajte u smjesu s mlijekom i sirupom uz stalo miješanje pjenjačom. Ako vam se stvore grudice tada procijedite kremu.

Kremu ulijte u pripremljene košarice od tijesta te pecite 15 – 20 minuta, odnosno dok vam površina peciva ne porumeni.

Ohladite te pospite šećerom u prahu.

Svježe s kraljičinog stola

Katalog proizvoda

Pogledajte što se sve nudi u našem kraljevstvu
Pokucaj na dvorska vrata i preuzmi
listu kraljevskih proizvoda

Kraljevski fotoalbum

Ako želite uživati i u fotografijama kraljevskih proizvoda,
možete ih jednostavno preuzeti ovdje.