Torta zec
- Umjereno zahtjevno
- 60 min
- 12 osoba
Kako jednostavan biskvit pretvoriti u neodoljivu tortu u obliku zeca? Ovaj recept je toliko jednostavan. Mekani i sočni biskvit, pekmez i krema od sirnog namaza.
Kako jednostavan biskvit pretvoriti u neodoljivu tortu u obliku zeca? Ovaj recept je toliko jednostavan. Mekani i sočni biskvit, pekmez i krema od sirnog namaza.
Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremite okrugli kalup za pečenje promjera 22-24 cm. Dno mu obložite papirom za pečenje.
U posudu stavite suhe sastojke (glatko brašno, prašak za pecivo i sol). Pomiješajte.
U drugu posudu stavite jaja, ulje, grčki jogurt i mlijeko.
Mokre sastojke dodajte suhim pa kratko sve povežite mikserom ili pjenjačom.
Sada smjesu ulijte u pripremljen kalup te pecite oko 35 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
Biskvit ostavite u kalupu 10-ak minuta pa ga prebacite na rešetku za hlađenje.
Ohlađeni biskvit prerežite po pola (da dobijte dva polukruga).
Sada pripremite kremu tako da prvo mikserom izradite maslac i šećer u prahu te im potom dodate ABC svježi krem sir i ekstrakt vanilije. Kratko povežite mikserom. Krema je spremna za korištenje.
Na jednu polovicu (polukrug) postavite pekmez, premažite dno te postavite kremu. Sada postavite drugu polovicu preko kreme.
Cijelu tortu okrenite tako da je ravni dio na pladnju.
Obložite tortu preostalom kremom. Od malo kreme istisnite krug koji će predstavljati rep.
Na dio gdje dolaze uši izdubite malo kreme kako bi dobili efekt glave i tijela.
Zeca pospite kokosovim brašnom te postavite uši koje ste izradili od fondanta ili papira.
Ohladite u hladnjaku na tri sata ili preko noći.
Shakshuka potječe s Bliskog istoka, a jelo je koje je osvojilo cijeli svijet. Slična je našoj šalši od rajčica s jajima koja se peku u sredini. Uz kremasto vrhnje, ovo jelo je idealno za tople ljetne dane.
Ako još niste radili domaći sladoled, svakako probajte ovaj jednostavan i preukusan od pistacija. Za njegovu pripremu vam treba svega 15-ak minuta, a oduševit će sve, posebice one najmanje.
Jednostavne pite su idealne za ručak ili kad vam dolaze gosti. Možete ih pripremiti unaprijed i ispeći sutradan, a odlične si i za ponijeti na posao ili na izlet.
Francuski tost je jedan od najomiljenijih doručaka diljem svijeta. Pohani kruh možete raditi u slatkoj ili slanoj verziji.
Ljetni dani su idealni za toplo hladne salate prepune povrća i osvježavajućeg dresinga. Uz mesne okruglice ova salata postaje glavno jelo uz koje vam ne trebaju dodatni prilozi.
Millefeuille je francuski klasik koji u prijevodu znači tisuću listova. Sastoji se od slojeva lisnatog tijesta i predivne kreme od vanilije. Možete ga poslužiti sa svježim voćem ili po želji.
Zobene košarice napunjene grčkim jogurtom i svježim voće će biti omiljeni doručak najmanjih. Možete ih napraviti unaprijed te napuniti svježim jogurtom odmah prije posluživanja.
Ovaj tradicionalni recept, osim što je jako jednostavan jednako je toliko i ukusan. Smjesa nalikuje palačinki koja je jako pjenasta i mekana. Razljevak možete poslužiti s kiselim vrhnjem i narescima ili pak pekmezom i voćem.
Bruschette možete napraviti za 10-ak minuta te ih poslužiti za večeru ili kad vam prijatelji dođu na druženje.
Belgijski vafli su omiljen odabir za svaki doručak ili brunch. Možete ih poslužiti uz svježe voće, namaze ili po želji.
Goruće torte su potpuno zavladale internetom. Osim što su jako zanimljive i ukusne, one nose i personalizirane poruke.
Recept za uskrsne pogače se nasljeđuje s koljena na koljeno, a ja vam donosim onaj koji se dugo koristi u tradicionalnoj dalmatinskoj obitelji.
Sočni kolač od mrkve i jabuka možete raditi i kao tortu ili kolač na kocke. Možete ga posuti šećerom u prahu ili preliti čokoladnom glazurom. Ostaje mekan i do nekoliko dana, a uz šalicu čaja se pretvara u savršen doručak.
Kada ste u potrazi za jednostavnim i kremastim umakom za njoke ili tjesteninu, tada svakako probajte ovaj od rajčica, mozzarelle i vrhnja za kuhanje
Punjena jaja možete spremiti kao predjelo ili finger food, a uklopit će se uz svaki stol s narescima i platama.
Ove mini krafne, poznate i pod nazivom “Bomboloni”, od klasičnih se krafni razlikuju svojom veličinom i činjenicom da su spravljene od bogatog brioche tijesta. Koliko su slatke izgledom, toliko su i ukusne, pa ih možete poslužiti i bez punjenja.
Paniranu piletinu vole svi, a ako vam je dosadila klasična priprema tada vam savjetujem da napravite krokete. Uz njih možete poslužiti šalšu, krumpiriće ili napraviti dip od jogurta.
Brz i zdrav obrok gotov za 10 minuta možete poslužiti za doručak ili kao desert. Ovaj puding je prepun hranjivih sastojaka, a za njegovu pripremu vam treba svega nekoliko sastojaka.
Makaroni sa sirom ili mac and cheese jelo je koje spada pod pravi comfort food. Ovo jednostavno jelo osvojilo je nepca diljem svijeta, a njegova priprema je zaista jednostavna.
Blagdani su nezamislivi bez keksića. A još kad su u obliku zvjezdica i imaju najfiniju glazuru, nitko im ne može odoljeti.
Mekano, mliječno tijesto sa slojevima šećera i cimeta je idealna poslastica u hladnijim danima. A ako ga napravite u obliku zvijezde, tada dobivate pravu blagdansku čaroliju na stolu.
Čokoladni kolač s kremom ukrašenom bundevicama prava je zimska poslastica. Možete ga raditi kao tortu ili poslužiti kao kolač uz čaj ili kavu.
Topla juha od kestena je pravi jesenski izbor. Jednostavna za pripremu, a možete je poslužiti uz bilo koje jelo.
Croque monsieur je jedan od najpoznatijih sendviča na svijetu. Svoju popularnost duguje sočnom nadjevu s bešamelom te savršenoj kombinaciji sira i fine šunke.
Krem juha su odličan odabir za hladnije dane. Brzo su gotove, a možete ih pripremiti uz bilo koji ručak ili kao glavno jelo.
Jednostavan umak od pršuta i vrhnja za kuhanje uz njoke od bundeve pravi su comfort food. Njoke možete poslužiti uz umak po želji, a ovako pripremljene će biti omiljeno jelo i najmanjih.
Babka potječe iz Poljske, ali je poznata diljem svijeta. Ovaj slatki kruh se radi od brioche tijesta te se nadjeva s orašastim plodovima, voćem, džemovima i sl.
Idealna za ljetne dane, ova zdjela je odličan odabir za ručak ili večeru. Zapečeni slanutak, poširano jaje i povrće uz tostirani raženi kruh, a za osvježavajuću notu tu je kiselo vrhnje.
Jednostavne salate možete poslužite uz glavno jelo ili kao cjeloviti obrok. Možete nadodati povrće po želji ili se poigrati začinima i preljevima.
Ovo jednostavno jelo možete poslužiti uz salate ili pak kao sastojak slasnih burgera. Tuna popečci su idealan odabir kada vam se žuri ili nemate vremena za duga kuhanja.
Tarte tatin je poznati francuski kolač koji spaja karamelu, voće i sočni biskvit u zalogajima koji se pamte. Svoju jednostavnost duguje naopakom slaganju te ga zato često možete pronaći i pod nazivom naopaki kolač.
Po doručku se dan poznaje, a onaj s grčkim jogurtom, medom, granolom i voćem je idealan za sve dane.
Doručak je najvažniji obrok u danu, a zobena kaša će ga učiniti ukusnim i jako hranjivim.
Ako tražite savršeno ljetno osvježenje, tada je sladoled baš ono što vam treba. A kad govorimo o sladoledu, jedan od nama najdražih je onaj od jagoda s dodatkom Probitasa i neodoljivih čokoladnih kapljicama.
Flatbreadovi su zaludili svijet, a kako i ne bi kad su toliko ukusni i nude vam bezbroj varijanti. Danas smo radili indijsko naan pecivo s piletinom i pestom uz dodatak svježeg sira.
Hobotnica ispod peke je tradicionalni recept te jelo na koje možete naići diljem Dalmacije. Ovako pripremljena hobotnica ostaje mekana i sočna dok krumpiri i povrće poprime divan, specifičan okus. Jelo je jednostavno za pripremu, samo slijedite korake i svaki put je zagarantiran uspjeh.
Zobene pahuljice u obliku košarica punjene kremom od šlaga i jogurta idealne su za početak svakog dana. Košarice možete napuniti samo s jogurtom bez dodatka šlaga.
Panna cotta je jedan od onih recepata koji su omiljeni diljem svijeta. Kremasta tekstura nalik pudingu te domaći džem od jagoda.
Topla juha od rajčica je odličan izbor za početak svakog jela. Gotova je za tren te je zaista jednostavna za izradu. Možete je poslužiti s tjesteninom ili komadićima prepečenog kruha.
Makaruni su tradicionalna tjestenina bogata okusom. Možete ih raditi s umacima po želji.
Gratinirani krumpir je idealan prilog skoro svakom jelu. Ovako pripremljen, krumpir će ostati mekan i sočan iznutra te hrskav izvan.
Pohani kruh je jedno od najomiljenijih i poznatijih jela koje možete pripremiti za doručak. A ako ga pripremite u obliku zeca, postaje pravi uskrsni doručak za najmlađe ili one malo starije.
Ako ste probali domaće raviole onda znate da se svaki trud u njihovoj izradi isplati. Punjeni špinatom i svježim sirom s vrhnjem u umaku od rajčica ručak su koji će oduševiti svakoga.
Trostruki užitak je kolač koji su radile naše mame. Sloj pjenastog biskvita s orasima, krema od vanilije i čokolade i red keksa je ono što ovaj kolač čini zaista neodoljivim.
Spring rolice su poznati zalogaji koji se rade od nadjeva po želji te prženih kora za savijače. Osim što su jako ukusne, idealne su za party-e i društvo jer ih možete jesti kao finger food.
Mini tartove možete raditi kao finger deserte, puniti ih različitim nadjevima, dodavati voće ili komadiće čokolade.
Tražite jednostavno jelo kojim ćete iznenaditi voljene? Ova salata od lososa je odličan odabir. Bogata salata sa svježim sirom, salatom i fileom lososa svakog će oduševiti.
Idealne za doručak u dvoje. Američke palačinke poslužite uz omiljen javorov sirup, tučeno vrhnje i čokoladna srca.
Kore od meda te bogata krema od vanilije idealan su spoj. Ova torta je iznimno ukusna, ali jednako tako i lijepa. Možete je raditi u obliku slova ili pak brojeva te ukrasiti po želji.
Tortilje s piletinom i kiselim vrhnjem odličan su odabir za ručak, a možete ih ponijeti na posao ili pak pripremiti za piknik!
Palačinke s bademom i nadjevom od mljevenih badema su uvijek dobar odabir kada vam dolaze gosti ili se jednostavno zaželite nečeg slatkog. Palačinke možete pripremiti unaprijed te ih nadjenuti toplim nadjevom prije posluživanja.
Jabuke u šlafroku su tradicionalna poslastica koju možete pripremiti za tren oka. Idealne su kao doručak uz čašu mlijeka ili omiljenu šalicu kave.
Ova ukusna salata može se poslužiti kao glavno jelo, prilog ili večera. Možete joj nadodati sastojke po vašem ukusu te je svaki put prilagoditi vašim željama.
Ovi prekrasni muffini u obliku sobova blagdanskom stolu donose posebnu božićnu čaroliju, a uz to su i nevjerojatnog okusa!
Ako ste u potrazi za jednostavnim i zanimljivim blagdanskim receptom tada vam savjetujemo da se okušate u izradi stabla od lisnatog tijesta.
Čokoladni kuglof sa sjajnom glazurom, ukrašen božićnim jestivim ukrasima idealan je kolač za svaki blagdanski stol.
Teleća koljenica pečena s krumpira i kupusom savršen je odabir za svečani blagdanski ručak. Ovaj recept odiše tradicijom i neizostavan je odabir za vrijeme blagdana.
Ravioli s umakom od pršuta i kadulje će oduševiti i najzahtjevnija nepca. Ovaj jednostavan ručak će uz raviole i dodatak kadulje poprimiti moderan okus inspiriran jednostavnošću.
Mirisna pita od jabuke s hrskavim šećerom prava je poslastica u hladnijim danima. Uz kremu od kiselog vrhnja i miris cimeta, ove pite su jednostavno preukusne.
Gužvara je jednostavna verzija pite od sira. Njena priprema je toliko jednostavna da ćete se iznenaditi, a okus je baš poput pite ili bureka od sira.
Miris toplog tijesta i cimeta izmamit će i one najpospanije iz kreveta. Ove rolice su idealne za početak svakog dana.
Maleni čokoladni popsi u obliku šišmiša su neodoljiva poslastica za noć vještica. Jednostavni za pripremu i divno čokoladni, ovim šišmišima je nemoguće odoljeti.
Muffini u obliku kravica su prava mala poslastica koja će izmamiti osmjehe djeci. Izrada je jednostavna, a rezultat i više nego presladak!
Lazanje su jedno od omiljenih jela diljem svijeta, a mini lazanje su potpuno ista, samo manja verzija ovog popularnog jela. Ovako možete prilagoditi nadjeve željama ukućana ili gostiju, poslužene će izgledati lijepo na tanjuru.
Knedle sa šljivama su klasik o kojem ne treba puno pisati. No, osim klasičnih, možete ih raditi i sa svježim sirom. Ovako su gotove za tren, divno mekane i prepune okusa.
Palačinke zapečene sa svježim sirom i vrhnjem su odličan izbor za večeru ili desert poslije obiteljskog ručka. Možete ih napraviti i večer prije te samo zapeći sutradan.
Špinat na mlijeku je tradicionalno jelo koje su spremale naše bake. Idealno je kao prilog uz razna jela, a može ga spremiti s dodatkom luka ili bez.
Topli crumble od jabuka je savršen desert za kišna jutra ili popodneva uz obitelj ili društvo. Poslužen uz žlicu osvježavajućeg kiselog vrhnja pretvara se u omiljen desert.
Ako volite puding, a želite se hraniti zdravije, onda je ovaj recept idealan za vas. Chia sjemenke su odličan izvor antioksidansa, minerala te omega-3 masnih kiselina.
U toplim ljetnim danima ledena kava je jedan od omiljenih napitaka diljem svijeta. Možete je raditi uz razne dodatke i začine ili je poslužiti klasičnu, uz malo mlijeka i kockice leda. Za koju god se odlučili, rezultat će biti neodoljivo osvježavajući.
Plodovi mora s tjesteninom jedno su od omiljenih ljetnih odabira. Ručak gotov dok se skuha tjestenina, idealno.
Ovaj doručak je zaludio Internet, a kako i ne bi kad se radi o toliko jednostavnom i jednako toliko ukusnom receptu. Tost ili kruh s toplom, bogatom kremom od jaja i jogurta i voća.
Ljeto na Mediteranu znači samo jedno, riba s roštilja uz neki od priloga. Ovaj put je prilog obogaćen dresingom od jogurta koji se savršeno ljubi s kuhanim mladim krumpirom. Ovaj dresing možete koristiti za razne salate.
Galetta je prhka pita rustikalnijeg izgleda. Peče se na papiru za pečenje te je možete nadjenuti s raznim nadjevima. Svježe sezonsko voće djeluje kao savršen izbor uz kuglicu sladoleda na toplom, prhkom tijestu.
Domaći sladoled od vanilije i komadića čokolade idealna je ljetna poslastica. Gotov je za svega 10 minuta, a možete mu dodati razne dodatke poput aroma, komadića voća, orašastih plodova, komadića keksa i sl. Uz preljeve i kornet ovaj sladoled će vas u mislima odvesti ravno na neku od najljepših plaža.
Shake napitak je kombinacija prepuna voća i mlijeka ili jogurta koji idealni rashlađeni. Možete kombinirati razno voće, a mi vam donosimo tri omiljena okusa.
Pljukanci su domaća tjestenina koja se radi od brašna i vode s malo soli. Pljukanci su poznati po svom bogatom okusu i povijesti. Radili su se generacijama prije uz neke od najfinijih umaka. Mi smo ih pripremili uz omiljeni ljetni umak od gljiva i vrhnja za kuhanje uz dodatak slanine.
Losos sa salatom i dresingom od jogurta je ručak gotov za svega 20-ak minuta te je prepun omega – 3 masnih kiselina te bjelančevina. Losos možete peći na grill tavi, grillu ili pak u pećnici. Poslužite ga uz svježu salatu te osvježavajući dresing od grčkog jogurta.
Doručci mogu biti hranjivi i ukusni uz malo pripreme. Zobena kaša jedna od opcija koja će vam postati omiljen jutarnji obrok. Možete je poslužiti uz kuhano ili svježe voće, čokoladu i sl.
Dolaskom ljeta i toplijih dana jednostavna jela s vrhnjem za kuhanje su nam omiljena. Ovaj rižoto možete raditi samo sa šparogama ili pak kozicama. Ako nemate riblji temeljac koristite povrtni te svakako pazite kod odabira riže. Koristite onu za rižoto i nemojte je prethodno oprati kao bi vam rižoto ostao kremast.
Princes krafne su kolač od kuhanog tijesta te nadjeven s predivnom kremom od vanilije i šlagom. Sigurna sam da nema osobe koja za njih ne zna. Ova poslastica se generacijama priprema te je jedna od omiljenih i dan danas.
Jednostavne košarice od prhkog tijesta i mousse kreme od jogurta su pravo osvježenje. Možete ih raditi kao 6 malih tartova ili jedan veliki. Ove košarice možete raditi za sve prigode, raditi s drugim Probitas okusima ili pak nadodati razne džemove i sl.
Parfe krema s preljevom od višanja je poslastica koju možete pripremiti unaprijed te je poslužiti za razne prigode. Nježna krema s okusom vanilije uz Kravica kraljica vrhnje za kuhanje će dobiti još bogatiju teksturu. Slatko kiselkasti preljev od višanja se divno nadopunjuje uz nježnu kremu. Parfe poslužite hladan.
Mini kuglofi su kolačići koje možete raditi i u obliku muffina ili pak jednog velikog kuglofa. Nježni biskvit od vanilije s aromom limuna te preljev od Probitas jagode ove kolačiće pretvaraju u prave proljetne zalogaje.
Kada govorimo o tradicionalnim kolačima, tada su krempite jedne od prvih na popisu najdražih kolača s dugom povijesti. I iako ih možemo naći u većini slastičarni ili trgovina, one domaće su ipak najbolje.
Čim dođu topliji dani roštilj postane jedno od omiljenih načina pripreme jela. Dvorišta često postanu blagovaonice na otvorenom, a roštilj mjesto okupljanja i druženja.
Rođendanske torte su uvijek najljepše i najposebnije. Kod njih se posebna pažnja pridaje i vanjskom izgledu i dekoracijama kao i okusima. Lambeth je način ukrašavanja torti te za njega možemo reći da je viktorijanski i kraljevski stil ukrašavanja. Ovakve torte podsjećaju na kraljevske balove, prošlo stoljeće i raskošne haljine na dvorovima. Prepoznatljive su kao torte koje se poslužuju na vjenčanjima ili finim domjencima.
Uskrs nam je jednostavno nezamisliv bez mekanih, ukusnih pletenica. Još od doba naših baka, ove pletenice su se nalazile na stolovima za vrijeme Uskrsa. Svaka od njih bi imala jedno obojeno jaje dok bi mekana i ukusna mliječna peciva jeli sa slanim ili slatkim dodacima. Donosim vam recept za pletenice kakve je radila moja baka.
U mojoj obitelji Uskrs tradicionalno započinje Uskrsnom šunkom. Iako vam se ovo jelo može činiti komplicirano, moram vas razuvjeriti. Priprema je jednostavna, trebate slijediti korake iz recepta, a šunku kuhati koliko teži. Kuhanu šunku premažite senfom i medom te šunku zamotajte u tijesto i ispecite.
Rolada od mrkve s kremom od sirnog namaza i tučenog vrhnja je kolač koji će se idealno uklopiti uz vaš uskrsni stol. Biskvit je obogaćen cimetom dok u kremi prevladava nježna nota vanilije. Roladu ukrasite po želji ili samo pospite šećerom u prahu.
Peciva u obliku malih zečića su preslatka mliječna peciva koja će se savršeno uklopiti u vrijeme proljeća. Možete ih poslužiti same ili uz razne namaze, voće i sl.
Želite jednostavan i zanimljiv doručak ili bi snack za zabavu s društvom, dječju proslavu rođendana ili večeru. Ova peciva u obliku mrkve su idealna opcija za sve to.
Ovi pjenasti jastučići u kremi od vanilije i keksa su desert koji neodoljivo podsjeća na djetinjstvo. Šnenokle, žličnjaci ili paradižot kako ga zovu u Dalmaciji recept je koji će izmamiti osmjeh na lice svima. Jednostavan za pripremu, lagan i osvježavajuć. Idealan za toplije dane.
Biskvit od naranče, krema od sirnog namaza te žele idealna su kombinacija za pozdraviti proljeće i ljepše dane ispred nas.
Kajgana je jelo koje se često poslužuje za doručak. Pržena jaja su brzo gotova, hranjiva te idealna za užurbana jutra ili vikende kada volimo duže spavati.
Tople i kremaste juhe su idealna opcija za brzi i zdraviji ručak. Ako niste ljubitelj cvjetače, ova juha će vas oduševiti.
Veljača ne može proći bez mirisa svježih krafni. Ove pržene loptice punjene marmeladom su tradicionalna poslastica na koju možemo naići u skoro pa svakoj prodavaonici. No, one domaće su ipak najukusnije. Donosimo vam recept za mekane i pjenaste krafne koje se tope u ustima.
Torta od jogurta ili jogurtica, kako se često naziva, jednostavna je torta koju možete poslužiti za razne prigode. Možete je raditi od jogurta s okusima ili pak klasičnog, dodavati voće, preljeve i sl.
Domaća granola je divan izbor za doručak, pogotovo ako je poslužite uz jogurt ili neki od mliječnih proizvoda. Uz zobene pahuljice kao osnovu, možete kombinirati razne orašaste plodove, začine, suho voće, komadiće čokolade ili kokosa i sl. Budite slobodni nadodati neki od sastojaka po želji. Med možete zamijeniti agavinim ili javorovim sirupom.
Cannelloni su vrsta tjestenina koja se puni raznim nadjevima. Samo ime cannelloni označava velike cijevi te su idelani za razna punjenja. Jedan od najdražih je onaj sa svježim sirom i špinatom. Jelo se jednostavno priprema te se zapeče u pećnici.
Jedno od omiljenih fast food jela je svakako hrskava piletina koju možete pripremiti za razne prigode. Možete je servirati uz utakmicu, film, pripremiti za obiteljsku večeru ili pak ponijeti na piknik. Ovako pripremljena pileća krilca su sočna i hrskava, jednostavno neodoljiva.
Pasteis de nata je poznato portugalsko pecivo od lisnatog tijesta te kreme od jaja. Ovo pecivo ima hrskavo vanjsko tijesto te divno kremastu i aromatičnu unutrašnjost.
Koh od jabuka je starinski, pomalo zaboravljen kolač koji su radile naše bake. Kolač se sastoji od svega nekoliko sastojaka, alii je jako ukusan te ga možete poslužiti kao finu tortu ili kolač za uz popodnevnu kavu ili čaj.
Domaći puding mi je oduvijek bio sinonim za djetinjstvo i doručke. Mama bi uvijek pripremala domaći puding od svježih namirnica. Jaja, šećer, svježe mlijeko te malo brašna su sve što vam treba. Puding možete raditi i u čokoladnoj varijanti ili mu dodati razne začine poput cimeta ili klinčića. Domaći puding je zaista jednostavan za izradu te divno kremast, uz malo tučenog vrhnja dobit ćete pravu poslasticu.
Blagdanski stol ne bi bio potpun bez francuske salate. Ovaj prilog je jedan od najomiljenijih priloga te bez njega teško da možemo zamisliti blagdanski ručak ili večeru.
Ako ste u potrazi za božićnim receptima tada će vas ova drvca oduševiti. Mekani čokoladni biskvit, ganache te dekoracija ovaj čokoladni kolač pretvaraju u pravu božićnu bajku.
Božić jednostavno ne možemo zamisliti bez toplih i mirisnih fritula. One su sinonim svakog adventa te su jedna od nadražih slastica za vrijeme prosinca. Naše fritule su one brze, s jogurtom te su gotove za čas.
Božićni kolač sa suhim voćem je kolač koji se generacijama sprema za vrijeme Božića. Taj bogati okus suhog voća te prepoznatljivi izgled ostali su glavni sinonimi ovog kolača. Ovakvi kolači su poznati diljem svijeta i vjerujem da svaka obitelj ima neki svoj recept koji čuva od prabake ili bake.
Orahnjača je kolač koji se radi generacijama te je jednako omiljen i danas kao i prije. Orahnjaču su radile naše bake i prabake, a danas je možemo naći u skoro pa svakoj trgovini. Ovaj tradicionalni kolač je postao jedan od najpoznatijih kolača. Dizano tijesto i bogati nadjev od oraha idealna su opcija za slavlja, blagdane, uz popodnevni čaj ili jutarnju kavu.
Lungić u umaku od gljiva je jedno od jela koja možete spremiti za ručak, večeru za goste ili kad se zaželite ukusnog, a relativno laganog i brzog jela.
Kroštule su tradicionalna poslastica koja je nezaobilazna u Dalmaciji, Kvarneru i Istri, ali i u ostatku Hrvatske. Recept za kroštule sam preuzela od muževljeve bake Nade koja je pripremala najpoznatije kroštule na otoku Murteru.
Brze kiflice s jogurtom su idealne za doručak ili užinu. Gotove su za svega pola sata, jako su mekane i pjenaste, a možete ih poslužiti uz slane ili slatke namaze, voće ili same.
Miris tople, tek pečene savijače u hladnim danima je jedan od najljepših mirisa kojim možemo ispuniti dom. Domaća savijača je poznata diljem svijeta, te uvijek iznova očara svojim okusima. Recepti za savijače se prenose s generacije na generaciju, spadaju pod našu tradiciju te ih možemo naći u restoranima,pekarama i slastičarnama. No, najljepše su one domaće, tek ispečene, one koje ispune dom nekom posebnom toplinom.
Njoki od krumpira punjeni marmeladom i prekriveni čokoladnim posipom su preukusni zalogaji ispunjeni uspomenama iz djetinjstva. Ovakve njoke su radile naše bake i mame, a i danas odišu tradicijom te se pripremaju identično kao i prije.
Musaka je jelo koje me podsjeća na djetinjstvo i nedjeljne ručkove. Najdraža mi je ona klasična, s krumpirom i mljevenim mesom, baš kako je sprema moja mama.
Banana bread je recept koji svi volimo. Mekani, sočni biskvit s bananama je idealan odabir za doručak ili užinu.
Ako ste u potrazi za idejom za doručak, užinu ili popodnevni snack, ovi muffini s bananama i zobenim pahuljicama će se savršeno uklopiti u razne prilike.
Zagorski štrukli su tradicionalno jelo koje se najviše radi u Hrvatskom zagorju, ali je omiljeno diljem zemlje. Zagorski štrukli dodani su na popis hrvatske nematerijalne kulturne baštine te spadaju pod jedno od najpoznatijih tradicionalnih jela. Štrukli se rade od svega nekoliko sastojaka, sastoje od vučenog tijesta i nadjeva od sira.
Kolač pita od jabuka je jedan od klasika uz koji smo odrasli. Sigurni smo da su vaše mame ili bake radile ovakve kolače.
Juha od bundeve je jesenski klasik koji ne smijete propustiti. Mi smo je radili od pečene bundeve, no vi možete koristiti i gotovi pire. Ako nemate povrtni temeljac tada koristite vodu, a gustoću juhe sami dozirajte po vlastitom ukusu.
Tjestenina s kozicama je toliko poznato i omiljeno jelo da ga se može pronaći u skoro svim restoranima. Priprema ovog jela ne iziskuje previše vremena, a zaista je bogato okusima.
Jutra je najbolje započeti sa zdjelom bogatom vitaminima. Smoothie zdjele su prepune hranjivog voća. Možete im nadodati začine po želji poput cimeta, vanilije i sl. Zaslađene su s malo meda te sadrže jogurt. Smoothie možete pripremiti sa zaleđenim li svježim voćem...
Vafli su mekana tijesta pečena u aparatu za vafle. Karakterističnog su četvrtastog oblika s prepoznatljivim udubinama u tijestu. Baš zbog njih se preljevi bolje zadržavaju na samom tijestu
Rožata je tradicionalni dalmatinski puding. Radi se od mlijeka i jaja te je obogaćena karamelom. Po svom sastavu i načinu pripreme podsjeća na flan i creme caramele.
Ako ste u potrazi za bezvremenskim tortama tada je Pavlova idealan odabir. Ona je ujedno i jedna od najdivnijih torti svih vremena. Sinonim je za prozračne i lagane torte nadjevene svježim voćem.
Bogate salate su idealne opcije za lagane i brze ručkove ili večere. Možete ih servirati kao glavno jelo, kao predjelo ili brunch.
Quiche Lorraine je jedan od najpoznatijih slanih tartova. Sastoji se od prhkog tijesta te nadjeva s pancetom i sirom. Quiche Lorraine je jedno od omiljenih jela koje je poteklo iz Francuske, a danas ga možete pronaći u svim dijelovima svijeta. Iako postoji na stotine različitih recepata za quiche, ovaj jednostavni je i dalje ostao omiljen.
Zlevanka je tradicionalno Međimursko jelo, a može se naći u cijeloj sjevernoj Hrvatskoj. Zlevanka se, ovisno o podneblju još naziva i Zlevka ili Bazlamača. Ovaj tradicionalni kolač je poznat po svom mekanom i ukusnom biskvitu koji se može poslužiti uz razne džemove ili samo posut šećerom u prahu.
Frozen yogurt je idealna poslastica za tople ljetne dane. Osvježavajući kremasti desert koji neodoljivo podsjeća na sladoled iako je zdravija verzija omiljenog ljetnog osvježenja.
Panna cotta je talijanski recept koji bi u prijevodu značio kuhana krema, a radi se od mlijeka i vrhnja uz dodatak šećera i želatine koja kremu čini kompaktnom i čvrstom.
Ove jednostavne i brze pogačice s mladim sirom su gotove za tren te su prava zvijezda svih zabava i druženja...
Lagana i osvježavajuća torta s notom limuna i borovnicama jedna od ljetnih kombinacija kojima se posebno veselimo.