Domaći ravioli

  • Zahtjevno star_4 star_4
  • 60 min Vrijeme
  • 4 osobe Broj osoba

Piše: Nina Mrvica

Ako ste probali domaće raviole onda znate da se svaki trud u njihovoj izradi isplati. Punjeni špinatom i svježim sirom s vrhnjem u umaku od rajčica ručak su koji će oduševiti svakoga.

Sastojci

RAVIOLI

  • 400 g brašna tip 0 il glatko
  • 4 jaja L veličine
  • 3 žlice ulja
  • 1/2 žličice soli
  • 250 g špinata
  • 200 g Kravica Kraljica svježeg sira s vrhnjem
  • 2 žlice parmezana
  • Sol, papar
  • Jaje za premazivanje

UMAK OD RAJČICA

  • 1 glavica luka
  • 4 češnja češnjaka
  • 2 paprike srednje veličine
  • 500 ml pasirane rajčice
  • Maslinovo ulje
  • 1 žličica šećera
  • Sol, papar
  • Bosiljak(mljeveni ili svježi)

Priprema

UMAK OD RAJČICA

U dubljem loncu na malo maslinovog ulja prepržite usitnjeni luk dok ne postane staklast.

Paprike operite, odstranite im peteljke i unutrašnji dio sa sjemenkama. Iskidajte ih na manje kockice.

Iskidane paprike dodajte luku te ih nastavite zajedno pirjati uz povremeno miješanje.

Nakon 10-ak minuta dodajte pasiranu rajčicu, sve začine (šećer, sol, papar i bosiljak) i češnjak u komadu. Smanjite vatru na laganu i poklopite lonac.

Neka vam se umak kuha 30-ak minuta. Povremeno uzmite lonac za ručke te ga samo lagano protresite.

Kuhani umak ostavite 10 minuta da odstoji pa umiješajte 1 žlicu maslinovog ulja.

RAVIOLI

Brašno stavite na radnu podlogu ili u dublju zdjelu, napravite udubinu u sredini pa u nju stavite jaja. Dodajte sol i ulje.

Vilicom lagano miješajte jaja i dodajite im brašno s unutarnjeg ruba brašna.

Cijelo vrijeme miješajte pazeći pritom da vam jaja ne iscure.

Kada ste dodali dovoljno brašna i smjesa je kompaktnija, počnite mijesiti rukama.

U početku će tijesto biti ljepljivo. Mijesite ga rukama i “kupite” višak brašna na radnoj podlozi.

Kada ste “pokupili” sve brašno i umijesili tijesto, oblikujte ga u kuglu.

Tijesto prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na pola sata.

Za to vrijeme napravite nadjev. Špinat operite i očistite pa ga blanširajte u kipućoj vodi nekoliko minuta. Prođite ga mlazom hladne vode te ga potom dobro procijedite.

Špinat stavite u sjeckalicu, dodajte mu svježi sir te sol i papar.

Kratko propulsirajte kako bi se sve povezalo. Nadjev stavite po strani.

Nakon pola sata izvadite tijesto iz hladnjaka. Tijesto podijelite na 6 jednakih dijelova te svaki dio pobrašnite. Prozirnom folijom prekrijte komade koje ne koristite.

Komad tijesta pritisnite rukama pa ga provucite kroz nastavak za tijesto namješten na broj 0 (najširi razmak). Pobrašnite, preklopite tijesto te ponovo provucite kroz najširi dio. Ponovo pobrašnite, preklopite te još jednom provucite kroz najširi dio.

Zatim stroj namjestite na broj jedan pa provucite tijesto. Pobrašnite ako je ljepljivo pa nastavak namjestite na broj 2. Provucite jednom. Sada sve ponavljate dok tijesto ne stanjite na dovoljnu širinu.

Razvaljanu traku od tijesta stavite na pobrašnjenu radnu plohu. Na sredinu pomoću žličice stavite nadjev veličine oraha. Radite razmak između nadjeva.

Razmutite jaje pa premažite tijesto oko nadjeva (ono će zalijepiti drugi dio tijesta).

Sada prebacite drugu traku od tijesta, rukama utisnite tako da nema viška zraka. Kalupom za raviole ili rezačem za tijesto izrežite raviole.

Raviole kuhajte u posoljenoj kipućoj vodi oko 3  minute. Odmah ih dodajte u pripremljeni umak.

Poslužite s ribanim tvrdim sirom ili po želji.

 

Svježe s kraljičinog stola

Katalog proizvoda

Pogledajte što se sve nudi u našem kraljevstvu
Pokucaj na dvorska vrata i preuzmi
listu kraljevskih proizvoda

Kraljevski fotoalbum

Ako želite uživati i u fotografijama kraljevskih proizvoda,
možete ih jednostavno preuzeti ovdje.