Zagorski štrukli

  • Zahtjevno star_4 star_4
  • 90 min Vrijeme
  • 6 osoba Broj osoba

Piše: Nina Mrvica

Zagorski štrukli su tradicionalno jelo koje se najviše radi u Hrvatskom zagorju, ali je omiljeno diljem zemlje. Zagorski štrukli dodani su na popis hrvatske nematerijalne kulturne baštine te spadaju pod jedno od najpoznatijih tradicionalnih jela. Štrukli se rade od svega nekoliko sastojaka, sastoje od vučenog tijesta i nadjeva od sira.

Sastojci

PRIPREMA

  • 500 g Glatko brašno
  • 1 kom Jaje, L veličine
  • 1 žl Sol
  • 50 ml Ulje
  • 250 ml Mlaka voda

NADJEV

  • 600 g Kravica Kraljica svježi sir s vrhnjem
  • 3 kom Jaje, L veličine
  • 1 žl Sol

DODATNO

  • 150 ml Kravica Kraljica vrhnje za kuhanje
  • 1 kom Jaje, L veličine

Priprema

TIJESTO

Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto. Tijesto pokrijte prozirnom folijom te ostavite pola sata da odmori.

Stolnjak pospite brašnom te na njemu razvucite tijesto. Tijesto razvucite da vam bude što tanje. Prvo ga razvaljajte valjkom, a potom razvucite rukama.

Za nadjev pomiješajte svježi sir, jaja i sol.

Nadjev nanesite na donji dio tijesta, na 20-ak cm debljine.

Sada tijesto uvijte tako da krenete uvijati od sira prema kraju tijesta.

Tijesto režite pomoću ruba tanjura na dužinu od 8 cm. Rub tanjura će pomoći da se tijesto zalijepi te da štrukli dobiju prepoznatljiv oblik jastučića.

Sada pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite posudu za pečenje.

U lonac s debljim dnom stavite vodu, žlicu ulja i sol. Kada voda zakuha stavite štrukle i ostavite tri minute da se kuhaju.

Štrukle izvadite iz vode te ih stavite u posudu za pečenje.

Prelijte ih mješavinom vrhnja za kuhanje i jaja.

Štrukle pecite 30-ak minuta, odnosno dok ne porumene.

Poslužite tople.

Svježe s kraljičinog stola

Katalog proizvoda

Pogledajte što se sve nudi u našem kraljevstvu
Pokucaj na dvorska vrata i preuzmi
listu kraljevskih proizvoda

Kraljevski fotoalbum

Ako želite uživati i u fotografijama kraljevskih proizvoda,
možete ih jednostavno preuzeti ovdje.