Juha od bundeve

  • Jednostavno star_2
  • 75 min Vrijeme
  • 4 osobe Broj osoba

Piše: Nina Mrvica

Juha od bundeve je jesenski klasik koji ne smijete propustiti. Mi smo je radili od pečene bundeve, no vi možete koristiti i gotovi pire. Ako nemate povrtni temeljac tada koristite vodu, a gustoću juhe sami dozirajte po vlastitom ukusu.

Ovako pripremljena juha je kremasta i prepuna okusa. Uz dodatak vrhnja za kuhanje i preprženih croutona (komadića kruha) se u tren pretvara u bogato jelo.

Sastojci

  • 1 kg Butternut tikva
  • 1 kom Stabljika poriluka
  • 2 kom Češanj češnjaka
  • 800 ml Povrtni temeljac ili vode
  • Sol, papar
  • 1/4 žl Muškatni oraščić
  • 50 ml Kravica Kraljica vrhnje za kuhanje

DODATNO

  • Kravica kraljica vrhnje za kuhanje
  • Tri kriške kruha
  • Maslinovo ulje

Priprema

Upalite pećnicu na 180 stupnjeva. Kruh izrežite na kockice pa ga posložite na lim. Pokapajte ga s malo maslinovog ulja te pecite nekoliko minuta, odnosno dok vam croutoni ne porumene.

Pripremite lim za pečenje na koji ste postavili papir za pečenje.

Bundevu prepolovite uzdužno, odstranite joj sjemenke pomoću žlice pa je polegnite na pripremljen lim. Bundevu pecite oko sat vremena, odnosno dok vam ne bude mekana kada je probodete vilicom.

Ostavite je malo da se prohladi, potom joj unutrašnjost izdubite vilicom a koru bacite.

Bijeli dio poriluka izrežite na ploške pa ga u loncu prodinstajte na malo maslinovog ulja. Dodajte češnjak, kratko prodinstajte pa dodajte bundevu i pola količine povrtnog temeljca ili vode. Pustite da zakuha. Kada je juha zakuhala dodajte sol i papar te vrhnje za kuhanje.

Juhu usitnite štapnim mikserom, a po potrebi dodajte i ostatak temeljca ili vode. Dodatno začinite po potrebi.

Juhu ukrasite vrhnjem za kuhanje te croutonima.

Svježe s kraljičinog stola

Katalog proizvoda

Pogledajte što se sve nudi u našem kraljevstvu
Pokucaj na dvorska vrata i preuzmi
listu kraljevskih proizvoda

Kraljevski fotoalbum

Ako želite uživati i u fotografijama kraljevskih proizvoda,
možete ih jednostavno preuzeti ovdje.