Priprema
TIJESTO
U posudu stavite brašno i sol. Dodajte hladan maslac iskidan na Listiće pa ga vrhovima prstiju utrljajte sve dok ne dobijete tijesto nalik pijesku.
Dodajte prethodno razmućeno jaje i hladnu vodu pa zamijesite prhko tijesto.
Tijesto omotajte prozirnom folijom te ga stavite u hladnjak na pola sata kako bi se stislo.
Nakon pola sata tijesto razvaljate na lagano pobrašnjenoj radnoj podlozi. Razvaljate ga na 3- 5 milimetara.
Razvaljano tijesto prebacite u okruglu posudu za quiche promjera 25 cm.
Rubove tijesta utisnite u kalup i po potrebi nožem odstranite višak.
Kalup s tijestom stavite u zamrzivač na 15 minuta, za to vrijeme pećnicu upalite na 180 stupnjeva.
Kalup izvadite iz zamrzivača, prekrijte ga papirom za pečenje pa na papir uspite rižu, neku drugu žitaricu ili kuglice za pečenje. Ovako vam se tijesto neće napuhati i narasti u pečenju.
Podlogu pecite 15 minuta, maknite papir s rižom ili kuglicama pa pecite još 10 minuta.
NADJEV
Pancetu iskidajte na manje komadiće pa je kratko prepržite na tavi.
Pancetu izvadite sa strane, u istoj tavi na malo ulja dinstajte luk koji ste prethodno usitnili.
Kad luk omekša, nakon 7-8 minuta, maknite ga s vatre.
U posudi pomiješajte jaja, kiselo vrhnje i naribani sir. Dodajte sol i papar po želji.
Kalup s podlogom izvadite iz pećnice, na dno podloge posložite polovicu komadića pancete i luka, prelijte s polovicom smjese od jaja i vrhnja, ponovo posložite preostalu pancetu i luk te sve prelijte s jajima i vrhnjem.
Pecite 40-ak minuta, odnosno sok vam površina lijepo ne porumeni.
Poslužite toplo. Quiche se može jesti i hladan.