Quiche lorraine

  • Umjereno zahtjevno star_3
  • 85 min Vrijeme
  • 6 osoba Broj osoba

Piše: Nina Mrvica

Quiche Lorraine je jedan od najpoznatijih slanih tartova. Sastoji se od prhkog tijesta te nadjeva s pancetom i sirom. Quiche Lorraine je jedno od omiljenih jela koje je poteklo iz Francuske, a danas ga možete pronaći u svim dijelovima svijeta. Iako postoji na stotine različitih recepata za quiche, ovaj jednostavni je i dalje ostao omiljen.

Kod izrade ovog quichea je bitno da tijesto dobro ohladite prije pečenja te ga da djelom ispečete prije stavljanja nadjeva.

Nadjev je bogat okusom, sastoji se od luka, pancete, sira te vrhnja za kuhanje. Po želji, uvijek možete nadodati gljive, različite kobasice ili povrće za laganiju verziju.

Sastojci

TIJESTO

  • 250 g Glatko brašno
  • 125 g Maslac (hladan)
  • 5 g Soli
  • 1 kom Jaje, L veličine
  • 80 ml Hladna voda

NADJEV

  • 120 g Panceta
  • 1 kom Luk
  • 4 kom Jaje, L veličine
  • 400 ml Vrhnje za kuhanje
  • 150 g Naribani mekani sir
  • Sol, papar

Priprema

TIJESTO

U posudu stavite brašno i sol. Dodajte hladan maslac iskidan na Listiće pa ga vrhovima prstiju utrljajte sve dok ne dobijete tijesto nalik pijesku.

Dodajte prethodno razmućeno jaje i hladnu vodu pa zamijesite prhko tijesto.

Tijesto omotajte prozirnom folijom te ga stavite u hladnjak na pola sata kako bi se stislo.

Nakon pola sata tijesto razvaljate na lagano pobrašnjenoj radnoj podlozi. Razvaljate ga na 3- 5 milimetara.

Razvaljano tijesto prebacite u okruglu posudu za quiche promjera 25 cm.

Rubove tijesta utisnite u kalup i po potrebi nožem odstranite višak.

Kalup s tijestom stavite u zamrzivač na 15 minuta, za to vrijeme pećnicu upalite na 180 stupnjeva.

Kalup izvadite iz zamrzivača, prekrijte ga papirom za pečenje pa na papir uspite rižu, neku drugu žitaricu ili kuglice za pečenje. Ovako vam se tijesto neće napuhati i narasti u pečenju.

Podlogu pecite 15 minuta, maknite papir s rižom ili kuglicama pa pecite još 10 minuta.

NADJEV

Pancetu iskidajte na manje komadiće pa je kratko prepržite na tavi.

Pancetu izvadite sa strane, u istoj tavi na malo ulja dinstajte luk koji ste prethodno usitnili.

Kad luk omekša, nakon 7-8 minuta, maknite ga s vatre.

U posudi pomiješajte jaja, kiselo vrhnje i naribani sir. Dodajte sol i papar po želji.

Kalup s podlogom izvadite iz pećnice, na dno podloge posložite polovicu komadića pancete i luka, prelijte s polovicom smjese od jaja i vrhnja, ponovo posložite preostalu pancetu i luk te sve prelijte s jajima i vrhnjem.

Pecite 40-ak minuta, odnosno sok vam površina lijepo ne porumeni.

Poslužite toplo. Quiche se može jesti i hladan.

Svježe s kraljičinog stola

Katalog proizvoda

Pogledajte što se sve nudi u našem kraljevstvu
Pokucaj na dvorska vrata i preuzmi
listu kraljevskih proizvoda

Kraljevski fotoalbum

Ako želite uživati i u fotografijama kraljevskih proizvoda,
možete ih jednostavno preuzeti ovdje.