Rožata

 • Umjereno zahtjevno star_3
 • 60 min Vrijeme
 • 8 osoba Broj osoba

Piše: Nina Mrvica

Rožata je tradicionalni dalmatinski puding. Radi se od mlijeka i jaja te je obogaćena karamelom. Po svom sastavu i načinu pripreme podsjeća na flan i creme caramele.

Rožata se posluživala i krasila je stolove dalmatinskih domova. To je slastica uz koju smo odrasli. Recept za nju se prenosi s generacije na generaciju, a mi vam donosimo recept svojih baka.

Sastojci

ROŽATA

 • 500 ml mlijeka
 • 150 g Šećer
 • 1 kom mahuna vanilije
 • Prstohvat soli
 • 5 kom Jaja
 • Korica neprskanog limuna

KARAMEL

 • 130 g Šećer
 • 30 ml Vode

Priprema

Pripremite kalup promjera 24 cm ili nekoliko manjih kalupa.

Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.

KARAMEL

U dublju tavu stavite šećer i vodu. Neka vam bude srednje jaka vatra.

Šećer će se nakon par minuta početi topiti (prva promjena će biti na rubovima tave). Tavu primite za ručku i lagano je vrtite kako bi se šećer ravnomjerno rastopio. Šećer će iz svijetlo smeđe boje poprimati tamnije nijanse. Ujedno, promjenom boje se mijenja i sam okus pa tamniji šećer poprima pomalo gorkasto-slatkast okus. Pričekajte da vaš šećer dovoljno potamni (uzmite u obzir i dno tave koje, ako je tamno može doprinijeti krivom dojmu nijanse). Kada je šećer poprimio lijepu crvenkasto smeđu boju odmah ga ulijte u kalup.

Uzmite kalup i polako ga nagnite pa laganim pokretima kružite kako bi karamel obrubio i rub kalupa. Ovo ponovite s preostalim kalupima ako koristite više manjih.

KREMA

U lonac ulijte pola litre mlijeka te mu dodajte sjemenke iz vanilije pa ga ugrijte i ostavite po strani da se malo ohladi.

U posebnoj posudi pjenjačom kratko umutite 5 jaja i šećer (pazite da vam jaja ne zapjene). Sada dodajte koricu neprskanog limuna.

Postepeno dolijevajte mlijeko uz stalno miješanje pjenjačom. Kremu je potrebno procijediti prilikom lijevanja u kalup.

Rožata se peče u vodenoj kupelji. Manje kalupe ili jedan veći postavite u dublji lim za pečenje. U lim ulijte vodu do pola te ga stavite u pećnicu.

Pecite 30-35 minuta manje kalupe, odnosno 45-50 minuta jedan veći ili dok ne primijetite da je gornji sloj poprimio zlatnu boju. Rožata će biti poput pudinga ili želea. Kalup oprezno izvadite iz vodene kupelji te ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi pa ih premjestite u hladnjak na najmanje 4 sata ili preko noći.

Nakon što se rožata ohladila, kalup izvadite iz hladnjaka, uskim nožem obrubite rub kalupa, na vrh kalupa postavite tanjur pa ih zajedno okrenite. Tanjur će sada biti na donjoj strani i na njemu će se nalaziti okrenuti kalup. Kalup lagano podignite kako bi rožata izašla iz kalupa.

Rožatu izrežite na komade te poslužite na manjim tanjurićima s njenim karamelom.

Svježe s kraljičinog stola

Katalog proizvoda

Pogledajte što se sve nudi u našem kraljevstvu
Pokucaj na dvorska vrata i preuzmi
listu kraljevskih proizvoda

Kraljevski fotoalbum

Ako želite uživati i u fotografijama kraljevskih proizvoda,
možete ih jednostavno preuzeti ovdje.