Pinca

  • Umjereno zahtjevno star_3 star_3
  • 60 min + dizanje tijesta 150 min Vrijeme
  • 6 osoba Broj osoba

Piše: Nina Mrvica

Recept za uskrsne pogače se nasljeđuje s koljena na koljeno, a ja vam donosim onaj koji se dugo koristi u tradicionalnoj dalmatinskoj obitelji.

Sastojci

  • 500 g glatkog brašna
  • 200 ml mlakog mlijeka
  • 14g suhog kvasca
  • 50 g maslaca (sobne temperature)
  • 50 g masti (sobne temperature)
  • 120 g šećera
  • 3 jaja (2 cijela jaja i 1 žumanjak za pogaču, jedan bjelanjak za premazivanje)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica ružine vodice
  • sok pola naranče
  • 1/4 žličice soli
  • korica jednog limuna i naranče

DODATNO

  • šećer za posipanje

Priprema

Mlakom mlijeku dodajte kvasac i šećer. Ostavite 10 minuta da odstoji.

Smjesi s mlijekom sada dodajte dva cijela jaja i jedan žumanjak, bjelanjak ostavite sa strane.

Dodajte sok pola naranče, ekstrakt vanilije i ruže, te koricu naranče i limuna.

Nastavkom za tijesto ili kuhačom krenite povezivati sastojke. Dodajte brašno i sol te nastavite izrađivati tijesto.

Kada ste dobili povezanu smjesu dodajte mast. Mijesite tijesto, kada se mast umijesila dodajte maslac. Mijesite cijelo vrijeme.

Nastavite mijesiti  dok vam se tijesto ne krene odvajati od posude i ne postane sjajno i glatko.Oko 10-ak minuta.

Tijesto prebacite u posudu pa je prekrijte prozirnom folijom te ostavite  na toplom da se udvostruči (1,5 h).

Nakon što se udvostručilo, tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu podlogu, kratko ga premijesite te ga podijelite na dva dijela.

Od svakog dijela oblikujte kuglu. Kugle posložite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje (pazite na razmak). Pripremljene pogače prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu sat vremena.Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.

Sada pogače premažite bjelanjkom pa ih zarežite kuhinjskim škarama u oblik slova X. Pospite ih granulama šećera te ih stavite u pećnicu.

Nakon 15 minuta smanjite pećnicu na 150 stupnjeva i nastavite peći još 15 minuta ili do željene boje. Pogače ohladite na rešetki za hlađenje.

 

TIPS & TRICKS

Kako napraviti domaći šećer za pogače:

Uzmite 50 g šećera, polovicu šećera stavite u lonac s debljim dnom na srednje jaku vatru. U trenutku kada se šećer krene topiti maknite ga s vatre i dodajte mu preostali šećer. Šećer promiješajte i prebacite u posudu. Možete ga odmah koristiti.

Svježe s kraljičinog stola

Katalog proizvoda

Pogledajte što se sve nudi u našem kraljevstvu
Pokucaj na dvorska vrata i preuzmi
listu kraljevskih proizvoda

Kraljevski fotoalbum

Ako želite uživati i u fotografijama kraljevskih proizvoda,
možete ih jednostavno preuzeti ovdje.