Krempite sa šlagom

  • Umjereno zahtjevno star_3 star_3
  • 45 min Vrijeme
  • 12 osoba Broj osoba

Piše: Nina Mrvica

Kada govorimo o tradicionalnim kolačima, tada su krempite jedne od prvih na popisu najdražih kolača s dugom povijesti. I iako ih možemo naći u većini slastičarni ili trgovina, one domaće su ipak najbolje.

Sastojci

KREMA

  • 2 l Mlijeko
  • 8 kom Jaja, odvojeno
  • 300 g Šećer (podijeljeno na 250 g i 50 g)
  • 150 g Glatko brašno
  • 50 g Gustin
  • 2 kom Vanilin šećer

DODATNO

  • 500 g Lisnato tijesto
  • 500 ml Vrhnje za šlag
  • Šećer u prahu za posipanje

Priprema

Pećnicu ugrijte na 200 stupnjeva.

Odmrznite lisnato tijesto. Razvaljajte ga na papiru za pečenje. Vodite se dimenzijama lima za pečenje (25 x 36 cm) te ga ispecite na poleđini lima s papirom za pečenje. Prije pečenja svaku koru izbockajte vilicom kako se ne bi napuhala pri pečenju. Pecite 10-ak minuta, odnosno dok kora ne porumeni.

Isto ponovite s drugom korom.

Žumanjke stucite s 250 g šećera te im dodajte vanilin šećer. Na kraju umiješajte brašno i gustin.

Mlijeko ugrijte do vrenja pa ga u tankom mlazu dodajte žumanjcima. Vratite na vatru dvije minute uz stalno miješanje.

Bjelanjke s 50 g šećera stucite u snijeg. Dodajte ga smjesi sa žumanjcima.

Prvu koru postavite u padelu ili lim s obručem. Prelijte kremom i poravnajte površinu.

Stucite šlag te ga postavite preko kreme pa sve preklopite drugom korom.

Ohladite preko noći u hladnjaku.

Sutradan režite kocke te krempite pospite šećerom u prahu.

Poslužite ohlađene.

Svježe s kraljičinog stola

Katalog proizvoda

Pogledajte što se sve nudi u našem kraljevstvu
Pokucaj na dvorska vrata i preuzmi
listu kraljevskih proizvoda

Kraljevski fotoalbum

Ako želite uživati i u fotografijama kraljevskih proizvoda,
možete ih jednostavno preuzeti ovdje.