Priprema
U posudu stavite brašno, šećer u prahu, sol i mljevene bademe. Dodajte im maslac iskidan na tanke komadiće. Maslac vam treba biti hladan. Prstima mrvite maslac i brašno dok ne dobijete smjesu nalik pijesku.
U zasebnoj posudi stucite jaje te mu dodajte ekstrakt vanilije i kiselo vrhnje. Smjesu sada dodajte tijestu.
Rukama izradite tijesto (kratko dok se sve ne poveže).
Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i oblik diska te ga spremite u hladnjak na pola sata.
Marelice i borovnice operite i posušite. Izrežite ih na osmine, pospite šećerom te pokapajte limunom. Ostavite po strani.
Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje.
Na radnu površinu postavite papir za pečenje te ga malo pobrašnite (pazite da ne dodajte puno brašna kako bi vam tijesto ostalo prhko).
Sada tijesto razvaljajte u krug. Na sredinu postavite marelice pazeći da ostavite po 2 cm ruba praznog.
Ja ih slažem tako da krenem od vanjskog ruba prema sredini.
Kad ste posložili sve marelice presavinite rubove. Na kraju dodajte borovnice te sve pospite s dvije žlice smeđeg šećera.
Sada rubove premažite razmućenim jajem te po želji pospite listićima badema.
Zajedno s papirom za pečenje galettu prebacite na pripremljen lim.
Pecite 30-ak minuta, odnosno dok rubovi lijepo ne porumene.
Poslužite uz kuglicu sladoleda.