Savijača od svježeg sira i šljiva

  • Umjereno zahtjevno star_3 star_3
  • 90 min Vrijeme
  • 6 osoba Broj osoba

Piše: Nina Mrvica

Miris tople, tek pečene savijače u hladnim danima je jedan od najljepših mirisa kojim možemo ispuniti dom. Domaća savijača je poznata diljem svijeta, te uvijek iznova očara svojim okusima. Recepti za savijače se prenose s generacije na generaciju, spadaju pod našu tradiciju te ih možemo naći u restoranima,pekarama i slastičarnama. No, najljepše su one domaće, tek ispečene, one koje ispune dom nekom posebnom toplinom.

Sastojci

TIJESTO

  • 500 g Glatko brašno
  • 250 ml Mlaka voda
  • 50 ml Ulje
  • 1 žl Sol
  • 80 ml Otopljeni maslac

NADJEV

  • 400 g Kravica Kraljica svježi sir s vrhnjem
  • 120 g Šećer
  • 1 kom Jaje, L veličine
  • 1 žl Ekstrakt vanilije ili vanilin šećer
  • 1 žl Cimet
  • 80 g Krušne mrvice ili usitnjeni keks
  • 500 g Šljive

DODATNO

  • Šećer u prahu za posipanje

Priprema

TIJESTO

U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite brašno, sol i ulje. Sada dodajte mlaku vodu te krenite izrađivati tijesto koje se ne smije lijepiti te treba biti srednje čvrsto.

Kada dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi tada ga stavite u nauljenu posudu te ga prekrijte prozirnom folijom. Ostavite na sobnoj temperaturi pola sata.

Nakon pola sata tijesto stavite na pobrašnjen stolnjak te ga valjajte u svim smjerovima kako bi se stanjilo i razvuklo. Sada podvucite dlanove pa dlanovima nastavite razvlačiti tijesto dok ga ne stanjite i razvučete.

NADJEV I PEČENJE

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje te ga obložite papirom za pečenje.

Maslac rastopite te ostavite po strani. Šljive operite te prepolovite, odstranite im koštice pa ih izrežite na četvrtine.

Mikserom izradite Kravica kraljica svježi sir s vrhnjem i šećer, dodajte jaje te začine (vanilija i cimet).

Razvučeno tijesto pokapajte rastopljenim maslacem, malo maslaca ostavite za kasnije.

Na rub tijesta postavite nadjev te ga pospite krušnim mrvicama ili usitnjenim keksima pa posložite šljive. Naglim pokretom preklopite tijesto. Po potrebi malo stisnite nadjev te nastavite motati dok ne zamotate štrucu. Savijaču izrežite na duljinu lima, premažite s preostalom maslacem te stavite u zagrijanu pećnicu.

Pecite 35 -40 minuta ili dok lijepo ne porumeni.

Pečenu savijaču prekrijte čistom kuhinjskom krpom dok se ne ohladi te je potom pospite šećerom u prahu.

Svježe s kraljičinog stola

Katalog proizvoda

Pogledajte što se sve nudi u našem kraljevstvu
Pokucaj na dvorska vrata i preuzmi
listu kraljevskih proizvoda

Kraljevski fotoalbum

Ako želite uživati i u fotografijama kraljevskih proizvoda,
možete ih jednostavno preuzeti ovdje.