Pavlova s kremom od grčkog jogurta

  • Umjereno zahtjevno star_3
  • 110 min Vrijeme
  • 8 osoba Broj osoba

Piše: Nina Mrvica

Ako ste u potrazi za bezvremenskim tortama tada je Pavlova idealan odabir. Ona je ujedno i jedna od najdivnijih torti svih vremena. Sinonim je za prozračne i lagane torte nadjevene svježim voćem.

Ova torta je dobila ime po ruskoj balerini Ani Pavlovoj. Nastala je za vrijeme njene turneje po Australiji. Originalna Pavlova se sastoji od beze kore, tučenog vrhnja i svježeg voća.

Sastojci

BEZE KORA

  • 5 kom Bjelanjak (L jaje)
  • Prstohvat soli
  • 250 g Šećer
  • 2 žl Gustin (škrobno brašno)
  • 1 žl Jabučni ocat

KREMA OD GRČKOG JOGURTA

  • 300 g Kravica Kraljica grčki tip jogurta
  • 150 ml Vrhnje za šlag
  • 3 žl Šećer u prahu (ili 2 žlice meda)

DODATNO

  • Svježe voće po izboru (kupine, maline, jagode, borovnice i sl.)

Priprema

BEZE KORA

Pećnicu palite na 130 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje na koji ste zalijepili papir za pečenje. Papir možete zalijepiti tako da na 4 ugla lima postavite malo smjese za Pavlovu. Kada na lim postavite papir za pečenje on će se zalijepiti te ćete lakše rukovati sa smjesom.

U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite bjelanjke i prstohvat soli pa ih krenite izrađivati mikserom.

Kada se bjelanjci krenu pjeniti (otprilike nakon 2 minute miksanja) dodajite im šećer u više intervala.

Šećer polako usipajte u bjelanjke uz stalno miksanje. Podijelite ga u nekoliko intervala (4 – 6) i napravite kratku pauzu između svakoga. Znači, dodajte dio šećera uz miksanje, nakon pola minute dodajte drugi dio i tako dok ne dodate sav šećer.

Bjelanjci su gotovi kad među prstima više ne osjetite šećer. Za ovo će vam trebati otprilike 5-7 minuta miksanja nakon što ste dodali šećer.

Tučenim bjelanjcima i šećeru dodajte 2 žličice škrobnog brašna i žličicu octa. Špatulom sve sjedinite. Za ovaj korak ne trebate koristiti mikser.

Smjesu postavite na sredinu papira pa pečenje, neka vam bude okvirnog promjera od 20 cm. Pomoću špatule napravite krug te pomoću žlice malo izdubite površinu (kao da radite zdjelu).

Vanjski dio prođite rubom žlice kako bi postigli zaglađeniji izgled.

Pavlovu pecite 60 minuta na 130 stupnjeva, potom smanjite pećnicu na 100 stupnjeva je te pecite još 30 minuta.

Nakon 90 minuta Pavlova je gotova. Ugasite pećnicu, odškrinite vrata od pećnice te postavite drvenu dršku kako se ne bi zatvorila. Pavlovu ostavite u ugašenoj i odškrinutoj pećnici dok se potpuno ne ohladi.

Ohlađenu Pavlovu prebacite na stalak za torte.

KREMA

Vrhnje za šlag (hladno), grčki jogurt i šećer u prahu mikserom izradite dok ne postignete kremastu strukturu.

Kremom odmah ukrasite Pavlovu.

Na vrh Pavlove postavite svježe voće.

Pavlovu je nabolje nadjenuti kremom i voćem neposredno prije posluživanja.

TIPS & TRICKS

  • Za lakše formiranje beze kore na papiru za pečenje možete iscrtati krug željenog promjera. Papir okrenite naopako kako nacrtani dio ne bi ostao na beze kori.
  • Umjesto jedne možete raditi više manjih Pavlovih torti.
  • Ako nemate sitniji šećer (caster) tada kristal možete malo usitniti u mlincu ili koristiti klasični kristal šećer.

Svježe s kraljičinog stola

Katalog proizvoda

Pogledajte što se sve nudi u našem kraljevstvu
Pokucaj na dvorska vrata i preuzmi
listu kraljevskih proizvoda

Kraljevski fotoalbum

Ako želite uživati i u fotografijama kraljevskih proizvoda,
možete ih jednostavno preuzeti ovdje.