Kroštule

  • Umjereno zahtjevno star_3 star_3
  • 60 min Vrijeme
  • 12 osoba Broj osoba

Piše: Nina Mrvica

Kroštule su tradicionalna poslastica koja je nezaobilazna u Dalmaciji, Kvarneru i Istri, ali i u ostatku Hrvatske. Recept za kroštule sam preuzela od muževljeve bake Nade koja je pripremala najpoznatije kroštule na otoku Murteru.

Sastojci

  • 1 kg Glatko brašno
  • 4 kom Jaja, l veličine
  • 270 g Šećer
  • 50 ml Ulje
  • Prstohvat soli
  • 2 žlice Travarice
  • 1 kom Vanilin šećer
  • 200 g Kiselo vrhnje
  • 12 g Prašak za pecivo

DODATNO

  • 1 l Ulje za prženje
  • 100 g Šećer
  • 100 g Šećer u prahu

Priprema

U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi mikserom izradite jaja i šećer dok se smjesa ne udupla i jaja ne posvijetle. Miksajte oko 15- ak minuta.

Sada dodajte ekstrakt vanilije ili vanilin šećer, travaricu, ulje i kiselo vrhnje pa sve sjedinite.

U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.

Postepeno dodajte brašno uz stalno miješanje. Koristite nastavak za tijesto. Ako mijesite ručno, u ovoj fazi tijesto izradite kuhačom.

Kada su vam se svi sastojci sjedinili, a tijesto postalo ljepljivo i kompaktno, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i zamijesite ga dok ne postane glatko i sjajno.

Tijesto oblikujte u kuglu, prebacite u nauljenu posudu, poklopite i ostavite pola sata da odstoji na sobnoj temperaturi.

Nakon što je tijesto odstajalo podijelite ga na 4 dijela te svaki dio razvaljajte na 2- 3 milimetra debljine.

Razvaljano tijesto izrežite rebrastim rezačem za tijesto na komadiće veličine 4 x 8 centimetara. Svaki komad potom prerežite po sredini. Ostatak tijesta ponovo premijesite i razvaljate.

Jednu stranu tijesta (lijevu) provucite ispod proreza i izvucite je (lagano povucite tijesto). Sada ste dobili prepoznatljivi oblik kroštula.

Oblikovane kroštule postavite na pobrašnjenu podlogu te prekrijte do prženja.

U loncu s debljim dnom na jačoj vatri zagrijte ulje na 175 stupnjeva, odnosno kad uronite drvenu dršku da se oko nje stvaraju mjehurići, tada je ulje spremno za prženje. Vatru smanjite na laganu pa krenite s prženjem.

Kroštule pržite po minutu sa svake strane, odnosno dok ne poprime lijepu rumenu boju.

Ispržene kroštule prebacite na papirnate ručnike kako bi se iscijedio višak masnoće.

Pomiješajte šećer i šećer u prahu pa pospite po još toplim kroštulama.

Svježe s kraljičinog stola

Katalog proizvoda

Pogledajte što se sve nudi u našem kraljevstvu
Pokucaj na dvorska vrata i preuzmi
listu kraljevskih proizvoda

Kraljevski fotoalbum

Ako želite uživati i u fotografijama kraljevskih proizvoda,
možete ih jednostavno preuzeti ovdje.