Šunka u kruhu

  • Umjereno zahtjevno star_3
  • 30 minuta priprema + 120 min kuhanje šunke + dizanje tijesta 80 min Vrijeme
  • 8 osoba Broj osoba

Piše: Nina Mrvica

U mojoj obitelji Uskrs tradicionalno započinje Uskrsnom šunkom. Iako vam se ovo jelo može činiti komplicirano, moram vas razuvjeriti. Priprema je jednostavna, trebate slijediti korake iz recepta, a šunku kuhati koliko teži. Kuhanu šunku premažite senfom i medom te šunku zamotajte u tijesto i ispecite.

Sastojci

TIJESTO

  • 700 g Glatko brašno
  • 10 g Suhi kvasac ili 30 g svježeg kvasca
  • 10 g Sol
  • 250 ml Mlijeko, mlako
  • 200 ml Vode
  • 50 g Maslinovo ulje

DODATNO

  • 1 kom Šunka ili lopatica u mreži (težina oko 1-1,5 kg)
  • 2 žlice Senf
  • 1 žlica Med
  • 1 kom Jaje za premazivanje

Priprema

Šunku možete skuhati večer prije ili nekoliko sati prije izrade kruha. Ja je skuham navečer kako bi mi bila sprema za doručak.

Šunku stavite u veći konac napunjen vodom tako da voda prekrije šunku. Kuhajteje onoliko minuta koliko teži (šunku od 1,2 kg kuhajte 1 sat i 20 minuta).

Nakon isteka vremena ugasite vatru te ostavite šunku da se potpuno ohladi u vodi u kojoj ste je kuhali.

Nakon što se šunka ohladila, skinite mrežicu kojom je obavijena i posušite je papirnatim ručnicima.

Od svih sastojaka zamijesite tijesto, po potrebi dodajte malo brašna, ali nemojte dodavati previše. Mijesite najmanje 10 minuta, odnosno dok vam tijesto ne postane glatko i ne odvaja se od stijenke posude.

Tijesto sada prebacite u nauljenu posudu, pokrijte i ostavite da se udvostruči, oko sat vremena.

U zdjelici pomiješajte senf i med. Na lim za pečenje postavite papir za pečenje.

Tijesto kratko premijesite na radnoj podlozi te ga razvaljajte na 1,5 cm debljine.

Cijelu šunku premažite smjesom senfa i meda pa je postavite na sredinu razvaljanog tijesta.

Tijesto zamotajte oko šunke. Lagano rukama pritisnite spojeve kako bi se sve povezalo.

Šunku s tijestom prebacite na pripremljen lim tako da spojevi tijesta budu na donjoj strani.

Šunku u tijestu prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite 20 minuta.

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Tijesto premažite razmućenim jajem.

Pecite 50 – 55 minuta, odnosno dok vam tijesto ne porumeni. Zadnjih 20-ak minuta šunku prekrijte aluminijskom folijom.

Šunku u kruhu ohladite prije posluživanja.

Svježe s kraljičinog stola

Katalog proizvoda

Pogledajte što se sve nudi u našem kraljevstvu
Pokucaj na dvorska vrata i preuzmi
listu kraljevskih proizvoda

Kraljevski fotoalbum

Ako želite uživati i u fotografijama kraljevskih proizvoda,
možete ih jednostavno preuzeti ovdje.