Priprema
Šunku možete skuhati večer prije ili nekoliko sati prije izrade kruha. Ja je skuham navečer kako bi mi bila sprema za doručak.
Šunku stavite u veći konac napunjen vodom tako da voda prekrije šunku. Kuhajteje onoliko minuta koliko teži (šunku od 1,2 kg kuhajte 1 sat i 20 minuta).
Nakon isteka vremena ugasite vatru te ostavite šunku da se potpuno ohladi u vodi u kojoj ste je kuhali.
Nakon što se šunka ohladila, skinite mrežicu kojom je obavijena i posušite je papirnatim ručnicima.
Od svih sastojaka zamijesite tijesto, po potrebi dodajte malo brašna, ali nemojte dodavati previše. Mijesite najmanje 10 minuta, odnosno dok vam tijesto ne postane glatko i ne odvaja se od stijenke posude.
Tijesto sada prebacite u nauljenu posudu, pokrijte i ostavite da se udvostruči, oko sat vremena.
U zdjelici pomiješajte senf i med. Na lim za pečenje postavite papir za pečenje.
Tijesto kratko premijesite na radnoj podlozi te ga razvaljajte na 1,5 cm debljine.
Cijelu šunku premažite smjesom senfa i meda pa je postavite na sredinu razvaljanog tijesta.
Tijesto zamotajte oko šunke. Lagano rukama pritisnite spojeve kako bi se sve povezalo.
Šunku s tijestom prebacite na pripremljen lim tako da spojevi tijesta budu na donjoj strani.
Šunku u tijestu prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite 20 minuta.
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Tijesto premažite razmućenim jajem.
Pecite 50 – 55 minuta, odnosno dok vam tijesto ne porumeni. Zadnjih 20-ak minuta šunku prekrijte aluminijskom folijom.
Šunku u kruhu ohladite prije posluživanja.