Priprema
BISKVIT
Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite tri kalupa promjera 18 centimetara. Na dno svakog kalupa postavite papir za pečenje, a rubove im namastite.
Maslac rastopite na vatri te ga stavite po strani da se malo prohladi.
Odvojite tri posude. U jednoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. U drugoj pomiješajte kiselo vrhnje i mlijeko. Stavite ih po strani.
Uzmite treću posudu u kojoj ćete sve sjediniti. Prvo stavite šećer, rastopljeni maslac, jaja i aromu vanilije. Mikserom sve dobro izradite.
Dodajte pola smjese mlijeka i vrhnja uz miksanje srednje jakom brzinom. Dodajte brašno i preostalo mlijeko i vrhnje.
Sve povežite špatulom ili mikserom na laganoj brzini.
Smjesu ravnomjerno podijelite u tri kalupa (oko 380 g po kalupu).
Biskvite pecite 25 – 30 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu biskvita ne izađe suha.
Biskvite ostavite 10-ak minuta u kalupima, a potom ih prebacite na rešetku dok se potpuno ne ohlade.
Po potrebi ohlađenim biskvitima poravnajte gornji dio nazubljenim nožem.
BUTTERCREAM KREMA S GRČKIM JOGURTOM OD JAGODE
Mikserom izradite maslac sobne temperature i šećer.
Dodajte ekstrakt vanilije i grčki jogurt, pa sve dobro mikserom izradite. Krema je odmah spremna za korištenje.
ITALIAN MERINGUE BUTTERCREAM
Šećer i vodu stavite u manji lonac s debljim dnom. Postavite termometar. Trebate dobiti sirup temperature od 115 °C.
Kad vam temperatura dosegne oko 110 °C bjelanjke stavite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu, dodajte pola žličice soli te krenite miksati dok ne dobijete soft peak, odnosno dok vam bjelanjci ne budu mekano tučeni.
Kad vam sirup dosegne temperaturu od 115 stupnjeva maknite ga s vatre te ga u tankom mlazu lijevajte u posudu s bjelanjcima, neka vam mikser cijelo vrijeme radi na srednjoj brzini.
Nastavite miksati sve dok vam se meringa ne ohladi, oko 10 minuta.
Sada dodajte maslac podijeljen na 4 komada. Dodajte komad po komad miksajući između dodavanja. Tek kad se prvi komad sjedini s kremom dodajte drugi. Dodajte ekstrakt vanilije te miksajte još nekoliko minuta, odnosno dok ne dobijete sjajnu i glatku kremu.
Sada dodajte malo roze boje (moja boja je gel boja od Fractal coloursa i zove se TAN). Kad dodate boju dobro je pomiješajte kako bi krema bila jednolično obojena.
SLAGANJE TORTE
Na podložak postavite prvi biskvit te na njega kremu od grčkog jogurta. Sada postavite drugi biskvit i preostalu kremu.
Na vrh postavite treći biskvit te cijelu tortu obložite s Italian meringue buttercreamom.
Tortu ohladite prije dekoriranja.
DEKORIRANJE
Za dekoriranje vam trebaju nastavci #104, #4B, #17, #70.
Svaki nastavak stavite u slastičarsku vrećicu te je napunite kremom.
Pomoću čačkalice označite 8 jednako udaljenih dijelova. Najjednostavniji način je da uzmete papir za pečenje, izrežete krug promjera torte te ga presavinete tako da dobijete 8 dijelova (presavinite na pola, pa opet na pola te još jednom na pola). Papir postavite na tortu, a one dijelove koji su presavinuti (crte na papiru) su oznake gdje označiti tortu.
Sada uzmite okrugli rezač, kalup ili čašu, postavite na tortu tako da vam rubovi ne prelaze označene točke. Utisnite lagano kalup tako da vam ostane trag (radite valove po torti nalik slovima UUUUU). Sad kada ste dobili šablonu krenite s nastavkom #104. Neka vam uži dio bude okrenut prema torti. Ako nemate nastavak #104 možete koristiti i #121 iako je on zakrivljeniji.
Radite valove duž oznaka. Kada su prvi valovi gotovi napravite i druge odmah poviše prvih. Za valove će vam trebati malo prakse pa svakako probajte prije na papiru koji ste postavili okomito.
Sada s istim nastavkom napravite volane na dnu torte.
S nastavkom #4B napravite obrub uz volane na dnu.
Sada vam treba nastavak #17. S njim napravite male polulukove poviše valova te obrub poviše volana na dnu. Na dnu imate volane, obrub s nastavkom #4B te sada manji obrub s nastavkom #17.
S istim nastavkom #17 napravite ukrase na sredini torte. Na dno svakog ukrasa postavite jestivu zlatnu perlicu.
Sada koristite nastavak #70, ako njega nemate možete koristiti i #69. Pomoću nastavka #70 obrubite gornji sloj torte.
S nastavkom #4B napravite krugove na vrhu torte.
Tortu ohladite prije posluživanja.