Priprema
U posudu stavite kvasac, dodajte mu dvije žlice glatkog brašna, 120 g mlakog mlijeka i dvije žlice šećera. Sve promiješajte, posudu prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom pola sata.
Nakon što se kvas digao prebacite ga u posudu od električnog miksera ili običnu posudu. Dodajte mu prethodno razmućena jaja, preostalo mlijeko te preostali šećer.
Sada smjesi dodajte prstohvat soli i preostalo brašno pa nastavkom za tijesto krenite izrađivati tijesto.
Maslac sobne temperature podijelite na 4 komada.
Kada se tijesto povezalo dodajte komadić maslaca. Nastavite mijesiti sve dok se maslac ne spoji s tijestom, sada dodajte drugi komadić maslaca i ponovo ga umijesite u tijesto. Ponovite dok sav maslac ne umijesite i tijesto ne bude sjajno i glatko. Za ovo će vam trebati 10-ak minuta.
Tijesto prebacite u lagano nauljenu posudu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom 1,5 sat.
Tijesto premijesite pa ga na pobrašnjenoj radnoj podlozi razvaljajte na debljinu od 5 milimetara.
Pomiješajte svijetlo smeđi šećer i cimet.
Tijesto premažite maslacem pa preko pospite mješavinom šećera i cimeta . Tijesto zarolajte tako da rolate dužu stranicu tijesta.
Zarolano tijesto sada nožem uzdužno prepolovite. Tijesto stavite u oblik slova X pa mu gornje vrhove ispletite. Rubove stisnite kako se babka ne bi odvojila.
Isto ponovite s donjim vrhovima.
Pripremite kalup za kruh te ga obložite papirom za pečenje.
Zarolanu babku spremite u kalup pa je pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite još 45 minuta na sobnoj temperaturi.
Pećnicu upalite na 180 stupnjeva, babku pecite 40-ak minuta, odnosno dok ne poprimi lijepu rumenu boju.
Za sirup vodu i šećer stavite u lonac na srednje jaku vatru te kuhajte dok se smjesa ne zgusne (oko 7 minuta).
Toplu babku premažite sirupom pa ostavite da se ohladi u kalupu.
Izvadite iz kalupa pa režite na fete.