Babka s cimetom

  • Umjereno zahtjevno star_3 star_3
  • 60 min + dizanje tijesta 135 min Vrijeme
  • 8 osoba Broj osoba

Piše: Nina Mrvica

Babka potječe iz Poljske, ali je poznata diljem svijeta. Ovaj slatki kruh se radi od brioche tijesta te se nadjeva s orašastim plodovima, voćem, džemovima i sl.

Sastojci

  • 650 g glatkog brašna
  • 10 g suhog kvasca ili 30 g svježeg
  • 180 g mlakog mlijeka
  • 150 g šećera
  • 2 jaja L veličine
  • Prstohvat soli
  • 250 g maslaca sobne temp (podijeljeno na 150 g i 100 g)
  • 100 g svjetlo smeđeg šećera
  • 2 žlice cimeta

SIRUP

  • 80 g šećera
  • 80 ml vode

Priprema

U posudu stavite kvasac, dodajte mu dvije žlice glatkog brašna, 120 g mlakog mlijeka i dvije žlice šećera. Sve promiješajte, posudu prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom pola sata.

Nakon što se kvas digao prebacite ga u posudu od električnog miksera ili običnu posudu. Dodajte mu prethodno razmućena jaja, preostalo mlijeko te preostali šećer.

Sada smjesi dodajte prstohvat soli i preostalo brašno pa nastavkom za tijesto krenite izrađivati tijesto.

Maslac sobne temperature podijelite na 4 komada.

Kada se tijesto povezalo dodajte komadić maslaca. Nastavite mijesiti sve dok se maslac ne spoji s tijestom, sada dodajte drugi komadić maslaca i ponovo ga umijesite u tijesto. Ponovite dok sav maslac ne umijesite i tijesto ne bude sjajno i glatko. Za ovo će vam trebati 10-ak minuta.

Tijesto prebacite u lagano nauljenu posudu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom 1,5 sat.

Tijesto premijesite pa ga na pobrašnjenoj radnoj podlozi razvaljajte na debljinu od 5 milimetara.

Pomiješajte svijetlo smeđi šećer i cimet.

Tijesto premažite maslacem pa preko pospite mješavinom šećera i cimeta . Tijesto zarolajte tako da rolate dužu stranicu tijesta.

Zarolano tijesto sada nožem uzdužno prepolovite. Tijesto stavite u oblik slova X pa mu gornje vrhove ispletite. Rubove stisnite kako se babka ne bi odvojila.

Isto ponovite s donjim vrhovima.

Pripremite kalup za kruh te ga obložite papirom za pečenje.

Zarolanu babku spremite u kalup pa je pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite još 45 minuta na sobnoj temperaturi.

Pećnicu upalite na 180 stupnjeva, babku pecite 40-ak  minuta, odnosno dok ne poprimi lijepu rumenu boju.

Za sirup vodu i šećer stavite u lonac na srednje jaku vatru te kuhajte dok se smjesa ne zgusne (oko 7 minuta).

Toplu babku premažite sirupom pa ostavite da se ohladi u kalupu.

Izvadite iz kalupa pa režite na fete.

Svježe s kraljičinog stola

Katalog proizvoda

Pogledajte što se sve nudi u našem kraljevstvu
Pokucaj na dvorska vrata i preuzmi
listu kraljevskih proizvoda

Kraljevski fotoalbum

Ako želite uživati i u fotografijama kraljevskih proizvoda,
možete ih jednostavno preuzeti ovdje.