Uskrsne pletenice

  • Vrlo jednostavno star_1 star_1
  • 60 min pripreme + dizanje tijesta 130 min Vrijeme
  • 6 osoba Broj osoba

Piše: Nina Mrvica

Uskrs nam je jednostavno nezamisliv bez mekanih, ukusnih pletenica. Još od doba naših baka, ove pletenice su se nalazile na stolovima za vrijeme Uskrsa. Svaka od njih bi imala jedno obojeno jaje dok bi mekana i ukusna mliječna peciva jeli sa slanim ili slatkim dodacima. Donosim vam recept za pletenice kakve je radila moja baka.

Sastojci

  • 450 g Glatko brašno
  • 7 g Sol
  • 40 g Šećer
  • 3 kom Jaja, L veličine
  • 160 ml Mlijeko
  • 7 g Suhi kvasac (jedna vrećica)
  • 100 ml Ulje

DODATNO

  • Kuhana i obojena jaja
  • Razmućeno jaje za premazivanje
  • Krupni šećer za posipanje

Priprema

Mlijeko ugrijte da bude mlako. Dodajte mu šećer i suhi kvasac, pomiješajte, poklopite te ostavite po strani 10-ak minuta da se kvasac aktivira. Sada im dodajte jaja i ulje te sve promiješajte.

Smjesu s kvascem stavite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu. Dodajte brašno i sol te izradite tijesto.

Tijesto prebacite u nauljenu posudu, poklopite i ostavite da se tijesto udvostruči. Oko 1,5 sat.

Tijesto pritisnite kako bi ispuhali višak zraka, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu te ga podijelite na tri dijela. Svaki dio će biti svoja zasebna pletenica. Vi možete tijesto podijeliti na više dijelova pa imati manje pletenice ili napraviti dvije veče.

Ako radite okruglu pletenicu tada komad tijesta podijelite na dva dijela. Svaki oblikujte u kuglu pa zatim od kugle napravite oblik cijevi. Sada ispletite jedan komad tijesta oko drugog, oblikujte krug, stavite na papir za pečenje te u sredinu stavite obojeno kuhano jaje.

Za klasičnu pletenicu od komada tijesta osvojite tri jednaka dijela, napravite kugle, pa od svake kugle oblik cijevi pa ispletite pletenicu. Na vrh pletenice postavite obojeno jaje te prebacite na lim obložen s papirom za pečenje. Ostavite pokriveno 40-ak minuta.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

Pletenice premažite razmućenim jajem, po želji pospite krupnim šećerom pa pecite 17-22 minuta, odnosno dok vam pletenice lijepo ne porumene.

Svježe s kraljičinog stola

Katalog proizvoda

Pogledajte što se sve nudi u našem kraljevstvu
Pokucaj na dvorska vrata i preuzmi
listu kraljevskih proizvoda

Kraljevski fotoalbum

Ako želite uživati i u fotografijama kraljevskih proizvoda,
možete ih jednostavno preuzeti ovdje.