Lungić u kremastom umaku od gljiva

  • Umjereno zahtjevno star_3
  • 35 min Vrijeme
  • 4 osobe Broj osoba

Piše: Nina Mrvica

Lungić u umaku od gljiva je jedno od jela koja možete spremiti za ručak, večeru za goste ili kad se zaželite ukusnog, a relativno laganog i brzog jela.

Ovako pripremljen lungić ostaje sočan i mekan, a kao prilog možete kombinirati rižu, pire krumpir, tjesteninu ili palentu.

Sastojci

  • 500 g Svinjski lungić
  • 350 g Gljiva (šampinjoni)
  • 3 češnja Češnjak
  • 50 ml Bijelo vino
  • Sol, papar
  • 400 ml Kravica Kraljica vrhnje za kuhanje
  • 25 g Maslac sa začinima
  • Maslinovo ulje
  • Peršin

Priprema

Lungiću maknite žilice te ga narežite na medaljone debljine prsta. Češnjak usitnite te gljive očistite i narežite na fete.

Na maslinovom ulju u dubljoj tavi prepecite medaljone na naglo s obje strane te ih posolite i popaprite. Izvadite ih iz tave.

U istoj tavi na masnoći od prženja kratko prepržite usitnjen češnjak (oko 10-ak sekundi) te dodajte narezane gljive.

Gljive pržite dok ne porumene pa ih podlijte vinom. Nek vam se sve kuha 5 minuta kako bi ispario alkohol. Začinite soli i paprom.

Dodajte vrhnje za kuhanje, kratko promiješajte pa dodajte medaljone. Smanjite vatru i kuhajte 15-20 minuta na lagano.

Na kraju umiješajte maslac i nasjeckani peršin.

Poslužite uz palentu, tjesteninu ili rižu.

Svježe s kraljičinog stola

Katalog proizvoda

Pogledajte što se sve nudi u našem kraljevstvu
Pokucaj na dvorska vrata i preuzmi
listu kraljevskih proizvoda

Kraljevski fotoalbum

Ako želite uživati i u fotografijama kraljevskih proizvoda,
možete ih jednostavno preuzeti ovdje.