Priprema
PLJUKANCI
Od brašna, soli i tople vode zamijesite tijesto.
Tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku sat vremena da odmori.
Nakon što je odmorilo tijesto izvadite na pobrašnjenu radnu podlogu. Podijelite ga na 4 jednaka dijela.
Svaki dio oblikujte u valjak debljine oko 1 centimetar pa kidajte na komadiće dužine oko 5 cm.
Svaki komadić protrljajte dlanovima kako bi dobili oblik pljukanca koji je u sredini deblji, a na rubovima uži ili ga zarolajte oko štapića kako bi bio spiralnog oblika.
Oblikovano tijesto stavite na pobrašnjenu dasku ili kuhinjsku krpu. Pobrašnite i po površini kako vam se tijesto ne bi lijepilo.
Pljukance protresite od viška brašna pa kuhajte u kipućoj i posoljenoj vodi oko 3 minute.
UMAK
Šampinjone očistite te izrežite na fete debljine oko 3 milimetra. Stavite po strani.
Slaninu izrežite na sitne kockice.
Luk usitnite te ga na malo maslinovog ulja dinstajte dok ne postane staklast. Dodajte komadiće slanine i češnjak te kratko prepržite. Slaninu izvadite te je stavite po strani. Sada dodajte gljive izrezane na fete. Kratko prepržite pa podlijte bijelim vinom. Pirjajte nekoliko minuta dok gljive ne omekšaju i dok alkohol ne ishlapi.
Sada vratite slaninu, začinite po želji te podlijte s vrhnjem za kuhanje.
Pljukance ocijedite te ih dodajte umaku.
Kuhajte nekoliko minuta pa umiješajte kockicu maslaca uz stalno miješanje dok se maslac ne otopi, oko minute.
Svježi peršin usitnite pa ga dodajte pljukancima i umaku.
Po želji fete slanine prepržite
Poslužite odmah.