Brioš s kremom od vanilije i džemom

  • Zahtjevno star_4 star_4
  • 150 min Vrijeme
  • 10 osoba Broj osoba
Matejka

Piše: Matejka

Brioš je kombinacija klasičnog kruha i kolača tj. aromatično dizano tijesto obogaćeno jajima i maslacem. Ako mu dodate nježnu kremu od vanilije i svoj omiljeni džem, dobit ćete mekano slatko pecivo koje se topli u ustima i koje će brzo postati favorit i među malima i velikima.

Sastojci

Tijesto:

  • 415 g glatkog brašna
  • 50 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 1 vrećica instant kvasca
  • prstohvat soli
  • ribana korica 1 limuna ili naranče
  • 1 jaje
  • 170 ml Kravica Kraljica trajnog mlijeka
  • 65 g omekšalog maslaca

Krema od vanilije:

  • 125 ml Kravica Kraljica mlijeka
  • 1 vrećica bourbon vanilijina šećera
  • 40 g šećera
  • 1 žumanjak
  • 10 g škrobnog brašna

I još:

  • 1 bjelanjak
  • 10 žličica džema po želji
  • šećer u prahu

Priprema

Prvo pripremite tijesto: pomiješajte sve sastojke osim maslaca pa mikserom sa spiralnim nastavcima ili kukom umijesite grubo tijesto, samo dok se sve ne sjedini. Dodajte maslac pa mijesite još 10-ak minuta tj. dok tijesto ne postane glatko i odvaja se od rubova posude. Tijesto oblikujte u kuglu pa stavite u nabrašnjelu posudu. Pokrijte je plastičnom folijom i ostavite tijesto da se diže na toplom mjestu dok se ne udvostruči u volumenu.

Za to vrijeme pripremite kremu: zavrijte mlijeko, a ostale sastojke pomiješajte u zdjelici sa strane. Vruće mlijeko prelijte preko toga, brzo promiješajte pjenjačom pa sve zajedno vratite na vatru i kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje 2-3 minute. Prebacite u zdjelicu, prekrijte prozirnom folijom koja dodiruje kremu i ohladite.

Uzdiglo tijesto premijesite i podijelite na deset jednakih dijelova. Svaki dio oblikujte u kuglicu tako da podvučete tijesto ispod sa svih strana, a zatim dlanom koji ste namijestili kao kupolu iznad kuglice kružite po radnoj plohi kako bi se kuglica što bolje oblikovala. Sve kuglice stavite na pleh obložen papirom za pečenje s jednako tolikim razmakom i pokrijte plastičnom folijom pa ostavite da se dižu još 30-40 minuta.

Zatim manjom čašom ravnog dna napravite udubine u sredini peciva tako da vam sa strane ostane oko 1 cm praznog tijesta. Čašu dobro utisnite u tijesto skroz do dna. Kako se ne bi lijepila, prvo je nabrašnite.

Premažite rubove bjelanjkom i, po želji, pospite granuliranim šećerom.

Napunite udubine sa po 1 žlicom kreme, poravnajte ju, a zatim u sredinu pažljivo umetnite i 1 žličicu džema.

Sada zagrijte pećnicu na 180°C, a peciva neka za to vrijeme još malo odmore.

Pecite ih oko 20 minuta tj. dok ne dobiju lijepu boju sa svih strana. Prije posuživanja, po želji, pospite šećerom u prahu. Dobar tek!

Svježe s kraljičinog stola

Katalog proizvoda

Pogledajte što se sve nudi u našem kraljevstvu
Pokucaj na dvorska vrata i preuzmi
listu kraljevskih proizvoda

Kraljevski fotoalbum

Ako želite uživati i u fotografijama kraljevskih proizvoda,
možete ih jednostavno preuzeti ovdje.