Priprema
U posudu stavite brašno, šećer u prahu, sol i ekstrakt vanilije. Dodajte hladan maslac iskidan na tanke fete.
Prstima mrvite maslac i brašno sve dok ne dobijete smjesu nalik pijesku. Dodajte razmućeno jaje pa kratko zamijesite tijesto. Tijesto omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na sat vremena.
Mlijeko i sjemenke vanilije ugrijte do vrenja. Maknite s vatre i ostavite po strani 10-ak minuta.
U zasebnoj posudi pjenjačom izradite žumanjke, šećer i gustin.
Sada dodajte mlijeko u tankom mlazu kako se žumanjci ne bi skuhali. Cijelo vrijeme miješajte špatulom.
Smjesu prebacite u lonac pa na laganoj vatri kuhajte. Cijelo vrijeme miješanje pjenjačom.
Kad se krema krene stiskati odmah je maknite s vatre i nastavite miješati još malo.
Sada umiješajte maslac iskidan na komadiće pa kremu prebacite u čistu posudu i prekrijte prozirnom folijom kako bi spriječili stvaranje korice na površini.
Kremu ostavite po strani da se ohladi.
Tijesto izvadite iz hladnjaka pa ga na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte.
Režite komade te ih postavite u kalupiće za manje tartove. Ako nemate manje kalupe možete peći u jednom većem.
Postavite tijesto te dno probodite vilicom na nekoliko mjesta.
Postavite papir za pečenje pa uspite keramičke kuglice ili rižu. One će spriječiti da tijesto naraste i odigne se od kalupa.
Pecite 15-ak minuta, odnosno dok rubovi lijepo ne porumene.
Kad se tijesto ohladilo izvadite ga iz kalupa pa ga napunite kremom.
Ukrasite voćem ili po želji.