Lisnati zalogaji s lukom i gljivama

  • Jednostavno star_2 star_2
  • 60 min Vrijeme
  • 7 osoba Broj osoba
Matejka

Piše: Matejka

Ovi hrskavi zalogaji od lisnatog tijesta s mileramom, karameliziranim lukom i aromatičnim gljivama savršeni su kao predjelo ili zakuska na druženju s prijeteljima. Arome se odlično nadopunjuju i stvaraju harmoniju okusa u svakom zalogaju.

Sastojci

Džem od luka:

  • 2 žlice maslinova ulja ili maslaca
  • 2 velika luka
  • 1 žličica meda ili šećera
  • 1 žlica balzamičnog octa
  • 1 žlica soja sosa
  • po potrebi, 1-2 žlice vode
  • sol i papar

Pržene gljive:

  • 2 žlice maslinova ulja ili maslaca
  • 1 češanj češnjaka
  • 250 g miješanih gljiva
  • 1/2 žličice sušene ili svježe majčine dušice
  • sol i papar

Ostali sastojci:

  • 275 g svježeg, razvaljanog lisnatog tijesta
  • 1 jaje
  • 150 g Kravica Kraljica milerama

Priprema

Prvo pripremite džem od luka.

Luk narežite na tanke polukrugove pa pržite na zagrijanom maslinovom ulju, na laganoj vatri, dok ne omekša (10-ak minuta). Dodajte mu med ili šećer, ocat, soja sos te sol i papar pa pirjajte na srednje jakoj vatri 30-ak minuta tj. dok se luk ne karamelizira i postane potpuno mekan. Po potrebi dodajte malo vode da mu pomognete da omekša.

Luk prebacite u zdjelicu pa u istu tavu dodajte maslinovo ulje i usitnjeni češnjak. Promiješajte pa dodajte očišćene i narezane gljive.

Pržite gljive na jakoj vatri dok ne dobiju lijepu, zlatnu boju i dok ne ispari višak tekućine. Zatim ih začinite pa pržite još 5 – 6 minuta dok ne postanu zlatne. Ukoliko imate malu tavu, gljive pržite u dva navrata kako tava ne bi bila pretrpana.

U međuvremenu zagrijte pećnicu na 180°C i pripremite veliki pleh obložen papirom za pečenje.

Lisnato tijesto razrežite na 15 kvadrata koje složite u pripremljeni pleh. Svakom kvadratu nožićem zarežite rub širine oko 1 cm, pazeći da ne probijete tijesto. Unutarnji kvadrat izbodite vilicom, a vanjski – tj. okvir – premažite umućenim jajetom.

U ostatak jaja umiješajte mileram pa stavite 1 žličicu milerama na svaki kvadratić. Na mileram stavite žličicu džema od luka, a zatim žlicu pripremljenih gljiva.

Pecite oko 18 – 20 minuta tj. dok rub ne dobije lijepu boju.

Poslužite toplo ili hladno, posipano svježim začinskim biljem.

Napomena:

Umjesto 15 malih možete napraviti i jedan veliki tart pa ga rezati.

Svježe s kraljičinog stola

Katalog proizvoda

Pogledajte što se sve nudi u našem kraljevstvu
Pokucaj na dvorska vrata i preuzmi
listu kraljevskih proizvoda

Kraljevski fotoalbum

Ako želite uživati i u fotografijama kraljevskih proizvoda,
možete ih jednostavno preuzeti ovdje.