Priprema
Prvo pripremite džem od luka.
Luk narežite na tanke polukrugove pa pržite na zagrijanom maslinovom ulju, na laganoj vatri, dok ne omekša (10-ak minuta). Dodajte mu med ili šećer, ocat, soja sos te sol i papar pa pirjajte na srednje jakoj vatri 30-ak minuta tj. dok se luk ne karamelizira i postane potpuno mekan. Po potrebi dodajte malo vode da mu pomognete da omekša.
Luk prebacite u zdjelicu pa u istu tavu dodajte maslinovo ulje i usitnjeni češnjak. Promiješajte pa dodajte očišćene i narezane gljive.
Pržite gljive na jakoj vatri dok ne dobiju lijepu, zlatnu boju i dok ne ispari višak tekućine. Zatim ih začinite pa pržite još 5 – 6 minuta dok ne postanu zlatne. Ukoliko imate malu tavu, gljive pržite u dva navrata kako tava ne bi bila pretrpana.
U međuvremenu zagrijte pećnicu na 180°C i pripremite veliki pleh obložen papirom za pečenje.
Lisnato tijesto razrežite na 15 kvadrata koje složite u pripremljeni pleh. Svakom kvadratu nožićem zarežite rub širine oko 1 cm, pazeći da ne probijete tijesto. Unutarnji kvadrat izbodite vilicom, a vanjski – tj. okvir – premažite umućenim jajetom.
U ostatak jaja umiješajte mileram pa stavite 1 žličicu milerama na svaki kvadratić. Na mileram stavite žličicu džema od luka, a zatim žlicu pripremljenih gljiva.
Pecite oko 18 – 20 minuta tj. dok rub ne dobije lijepu boju.
Poslužite toplo ili hladno, posipano svježim začinskim biljem.
Napomena:
Umjesto 15 malih možete napraviti i jedan veliki tart pa ga rezati.