Priprema
Pećnicu zagrijte na 160°C. Kalup za tortu promjera 22 cm iznutra sa svih strana obložite papirom za pečenje, a izvana omotajte aluminijskom folijom. Stavite ga u dublju posudu. Zavrijte oko 1 litru vode.
Mileram izmiješajte s maslacem, limunovim sokom, mlijekom i vanilin šećerom.
Dodajte jedan po jedan žumanjak, miješajući između. Pazite da ne bude grudica.
U tu smjesu prosijte mješavinu škrobnog i glatkog brašna te sve izmiješajte pjenjačom dok ne bude glatko.
Zasebno miksajte bjelanjke sa soli. Kad dobijete čvrsti snijeg, dodajte šećer pa miksajte dok ne dobijete čvrsti, sjajni šaum.
Šaum lagano špatulom umiješajte u žutu smjesu.
Prebacite u kalup za tortu, lagano poravnajte površinu pa u posudu u kojoj se nalazi kalup ulijte vrelu vodu tako da doseže otprilike do ½ visine smjese.
Pecite oko 55-60 minuta bez otvaranja pećnice.
Torta je pečena kad je čvrsta izvana i s gornje strane, ali i dalje se ‘mrda’ kad ju protresete.
Tortu odmah izvadite iz kalupa i pažljivo skinite papir za pečenje. Ne smije potonuti, ali će se malo spustiti prilikom hlađenja, 1-2 cm.
Kad torta bude hladna, pospite je šećerom u prahu i poslužite sa šlagom, voćnim preljevom, džemom ili karamelom, dobar tek!