Priprema
MAKARUNI
Brašno stavite na radnu podlogu pa napravite udubinu. Dodajte ulje, vrelu vodu te sol.
Miješajte kuhačom dok se sve ne poveže. Dodajte žumanjak te nastavite mijesiti dok ne dobijete kompaktno tijesto, oko 5- 8 minuta.
Tijesto omotajte prozirnom folijom te spremite u hladnjak na pola sata.
Sada tijesto podijelite na 6 dijelova. Svaki dio prekrijte prozirnom folijom kako se tijesto ne bi sušilo.
Uzmite prvi dio pa ga oblikujte u valjak. Valjak prođite brašnom te režite male komadiće veličine nokta.
Pomoću štapića za ražnjić (pobrašnite ga) oblikujte makarun tako da ga trljate dlanovima dok je štapić priljubljen uz komad tijesta.
Izvucite štapić te oblikovani makarun stavite na pobrašnjenu podlogu.
Makarune kuhajte u slanoj kipućoj vodi oko 5 -6 minuta ili dok ne isplivaju na površinu.
Tek kuhane prelijte umakom i poslužite.
UMAK OD GLJIVA
Gljive očistite te narežite na fete.
U dublju tavu dodajte prethodno usitnjen luk. Pirjajte ga na srednje jakoj vatri dok ne omekša, oko 5 minuta.
Dodajte usitnjene šampinjone te nastavite pirjati dok šampinjoni ne omekšaju i ne ispuste tekućinu. Za ovo će vam trebati oko 7-10 minuta.
Sada sve podlijte vinom i pirjajte dok alkohol ne ispari, nekoliko minuta. Posolite i popaprite pa dodajte vrhnje za kuhanje i mediteransku mješavinu začina. Kuhajte još par minuta pa prelijte preko svježe kuhanih makaruna.